(FOTO) Istoria Olesei Boico: Antreprenoarea din Leova care creează articole vestimentare unice

19 Apr. 2022, 17:50
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
19 Apr. 2022, 17:50 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Pasiunea pentru vestimentație a determinat-o să lanseze propria afacere. În prezent, Olesea Boico practică activitatea care îi aduce satisfacție cât și venit. Familia a fost cea care a încurajat-o și susținut-o pe antreprenoarea originară din orașul Leova.

Primii pași în domeniul industriei ușoare i-a făcut cu mulți ani în urmă, însă afacerea propriu-zisă a lansat-o în luna martie a anului 2020. În prezent, atelierul de croitorie este locul unde își petrece cea mai mare parte a timpului.

„SRL Sewing Mobile a fost creată în luna martie 2020. Activitatea o desfășurăm în cadrul Incubatorului de afaceri Leova”.

Pentru a-și realiza visul, Olesea Boico a apelat la Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, mai exact, a participat în cadrul programului ODIMM „Femei în afaceri” când a beneficiat de suport financiar în sumă de 42 de mii de lei.

„Cu sursele financiare obținute în cadrul programului, a fost posibil să procurăm o masă profesională de călcat cu aburi, ceea ce a simplificat lucrul. La moment, dispunem de utilaje performante, cum ar fi un fier de călcat ce are capacitatea de a citi țesătura ca în final să obținem un articol finisat perfect”.

Atelierul mai este dotat și cu două mașini computerizate pentru broderii, trei mașini de cusut industriale și cinci – semiindustriale.

Pentru efectuarea unei comenzi individuale, dar și pentru a îndeplini dorințele clientului, toate detaliile sunt discutate minuțios. Pe lângă rochii, costume și alte piese vestimentare, în atelier se cos și accesorii pentru automobile.

„Coasem costumașe pentru cele două grupe de dansatori micuți din Leova, uniforme școlare, dar și huse pentru mobilier sau pentru interiorul automobilelor”.

Profesionalismul, răbdarea, comunicarea cu fiecare client contribuie la obținerea unui rezultat așteptat în confecționarea produsului final, menționează antreprenoarea Olesea Boico.

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală