Care sunt provocările de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

18 Oct. 2022, 16:31
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Oct. 2022, 16:31 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Locurile de muncă neatractive, salariile mici și deficiențele sistemului educațional sunt câteva dintre motivele pentru care tinerii specialiști nu reușesc să se integreze armonios pe piața muncii. Tinerii se confruntă cu bariere la angajare generate de o pregătire necorespunzătoare, salarii mici, locuri de muncă neatractive, precum și de insuficienta politicilor statului privind orientarea și susținerea tinerilor specialiști. Pentru a identifica acțiunile necesare privind suportul tinerilor în vederea creșterii capacităților de integrare profesională, pe 26 octombrie va avea loc conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova”.

Dezechilibrul de pe piața muncii și deficitul forței de muncă sunt provocate de interacțiunea insuficientă dintre sistemul de formare profesională și actorii implicați în procesul de angajare, precum și nivelul scăzut de anticipare a locurilor de muncă și a competențelor necesare pentru domeniile prioritare de dezvoltare economică. La nivel regional, actorii principali, printre care Asociațiile Publice Locale, sunt puțin implicate în susținerea instituțiilor de învățământ și a mediului de afaceri pentru a menține forța de muncă în regiune.

Pentru a face față provocărilor de dezvoltare a pieței muncii la nivel guvernamental național și regional, a fost lansată Inițiativa de promovare a angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare durabilă. Inițiativa reprezintă o platformă de comunicare pentru identificarea de noi oportunități pentru dezvoltarea de competențe profesionale necesare, inclusiv „verzi” atât în formarea inițială, cât și cea continuă, în contextul tranziției către o economie verde.

Conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova” va fi un punct de lansare în identificarea direcțiilor strategice pentru această Inițiativă , cu accent pe promovarea angajabilității tinerilor, consolidarea conexiunii cu piața muncii, prin formarea profesională de calitate, orientată spre satisfacerea necesităților mediului de afaceri și asigurarea domeniilor prioritare ale economiei naționale cu cadre calificate pe termen scurt, mediu și lung.

Pentru a participa la conferință, vă puteți înregistra accesând următorul link https://forms.gle/Kf1MKPpEwe9Jass77

Evenimentul este organizat cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău