Care sunt provocările de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

18 Oct. 2022, 16:31
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Oct. 2022, 16:31 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Locurile de muncă neatractive, salariile mici și deficiențele sistemului educațional sunt câteva dintre motivele pentru care tinerii specialiști nu reușesc să se integreze armonios pe piața muncii. Tinerii se confruntă cu bariere la angajare generate de o pregătire necorespunzătoare, salarii mici, locuri de muncă neatractive, precum și de insuficienta politicilor statului privind orientarea și susținerea tinerilor specialiști. Pentru a identifica acțiunile necesare privind suportul tinerilor în vederea creșterii capacităților de integrare profesională, pe 26 octombrie va avea loc conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova”.

Dezechilibrul de pe piața muncii și deficitul forței de muncă sunt provocate de interacțiunea insuficientă dintre sistemul de formare profesională și actorii implicați în procesul de angajare, precum și nivelul scăzut de anticipare a locurilor de muncă și a competențelor necesare pentru domeniile prioritare de dezvoltare economică. La nivel regional, actorii principali, printre care Asociațiile Publice Locale, sunt puțin implicate în susținerea instituțiilor de învățământ și a mediului de afaceri pentru a menține forța de muncă în regiune.

Pentru a face față provocărilor de dezvoltare a pieței muncii la nivel guvernamental național și regional, a fost lansată Inițiativa de promovare a angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare durabilă. Inițiativa reprezintă o platformă de comunicare pentru identificarea de noi oportunități pentru dezvoltarea de competențe profesionale necesare, inclusiv „verzi” atât în formarea inițială, cât și cea continuă, în contextul tranziției către o economie verde.

Conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova” va fi un punct de lansare în identificarea direcțiilor strategice pentru această Inițiativă , cu accent pe promovarea angajabilității tinerilor, consolidarea conexiunii cu piața muncii, prin formarea profesională de calitate, orientată spre satisfacerea necesităților mediului de afaceri și asigurarea domeniilor prioritare ale economiei naționale cu cadre calificate pe termen scurt, mediu și lung.

Pentru a participa la conferință, vă puteți înregistra accesând următorul link https://forms.gle/Kf1MKPpEwe9Jass77

Evenimentul este organizat cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 12:28 // Actual //  Lupu Eduard

Televiziunile controlate de persoanele incluse în lisat de sancțiuni urmează să rămână fără licență. Este vorba de posturile tv ale liderului Ilab Șor. Într-o conferință de presă, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a declarat că Guvernul vine cu un proiect de lege, care transpune sancțiunile internaționale în legislația Republicii Moldova. Astfel, Ministerul Justiției a elaborat și va transmisă spre consultare publică așa numitul proiect al legii Magnițki Moldova. Este un proiect de lege complex, care a fost inspirat atât din legislația SUA, cât și din statele care anterior au transpus legislația Magnițki în propria legislație, a mai anunțat ministrul Justiției.

„Să luăm ca exemplu mass-media și televiziunile. Conform proiectului de exemplu Consiliul Audiovizual va putea retrage licența companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor care sunt incluse în lista de sancțiuni. Totodată, proiectul precede că Consiliul Audiovizualului va fi obligat să retragă licența în cazul în care un post de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni”, a punctat Litvinenco, citat de realitatea.md.

Posturile TV „Primul în Moldova” și „Accent TV”, controlate anterior de socialiști, și-au schimbat directorul general și, se pare, au ajuns sub controlul lui Ilan Șor, Acesta mai are în proprietate TV6 și Orhei TV.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău