Cât ai câștiga dacă ai lucra în altă țară? Ce salarii sunt peste hotare

20 Iun. 2022, 12:53
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Iun. 2022, 12:53 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Te-ai gândit vreodată să pleci din Republica Moldova pentru a munci într-o altă țară? Dacă răspunsul este da, atunci mai urmează o întrebare: Te-ai întrebat ce salariu vei avea? Portalul de angajări Rabota.md a aflat cum vei fi remunerat în altă țară în funcție de specialitate.

Pentru aceasta Rabota.md a utilizat calculatorul de salarii online. Există unul care indică salariile reprezentanților a 36 de profesii din Germania, Italia, Polonia, Franța și din alte state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Moldova nu face parte din componența acesteia.

Salariile medii ale diferitor categorii de angajați de la depozitari, asistenți medicali până la contabili și designeri grafici, au fost calculate pe baza datelor de pe portalul Glassdoor. Dacă veți utiliza acel calculator de salarii, veți putea afla că un barista din Elveția primește în medie un salariu lunar net de 3858$, iar în Danemarca acesta este remunerat în medie cu 3120$. Pentru comparație, în Turcia salariul mediu lunar al unui barista este de 222$ și e aproape echivalent cu cel al unui barista din Mexic – 240$.

Salariile poate că sunt mari, dar și costul vieții este scump. În Elveția, considerată una dintre cele mai scumpe țări din lume, pragul sărăciei este estimat la 2200$. În timp ce Turcia este una dintre țările în care costul vieții este ieftin, la fel e și în Ungaria, Polonia, Mexic și Columbia.

Rețineți acest lucru și luați-l în calcul atunci când analizați salariile oferite peste hotare. Vă prezentăm mai jos câteva cifre referitoare la salariile medii lunare, top 3 cele mai mari și mici valori, oferite unor categorii de specialiști în diverse țări.

Lucrător la depozit

Salariul unui lucrător la depozit din Moldova variază între 6000 și 15 000 de lei, iar un salariu mediu ar fi de aproximativ 10 000 de lei (525$). Aceasta se poate deduce din anunțurile de angajare, în care se indică salariul, publicate pe site-ul Rabota.md.

Cel mai mare salariu lunar 
Norvegia – 3327$
Australia – 3258$
Danemarca – 3219$

Cel mai mic salariu lunar 

Turcia – 222$
Chile – 583$
Grecia – 729$

Contabil

Conform datelor de pe canalul de Telegram „Salarii în Moldova”, contabilii din țară sunt remunerați în medie cu 12 800 de lei (670$), adică puțin mai mult decât cei din Turcia.

Cel mai mare salariu lunar 
Elveția — 9893$
Islanda — 6935$
Austria — 6005$

Cel mai mic salariu lunar 

Turcia — 666$
Mexic — 1043$
Grecia — 1177$

Specialist HR

Există o varietate de salarii oferite managerilor HR și celor responsabili pentru recrutarea personalului. Dacă e să facem referire la ofertele de muncă publicate pe canalul de Telegram Salarii în Moldova, specialiștii HR din țară primesc în medie 16 000 de lei (840$).

Cel mai mare salariu lunar 
Elveția — 10 882$
Danemarca — 8921$
Norvegia — 7461$

Cel mai mic salariu lunar 

Mexic — 1233$
Turcia — 1332$
Letonia — 1800$

Puteți afla aici cât câștigă și alți specialiști de peste hotare.

Nu există, deocamdată, date statistice referitoare la salariile diferitor specialiști din Moldova. Biroul Național de Statistică pune la dispoziție doar câteva date care relevă valoarea salariilor aferente domeniilor de activitate. Conform informațiilor oferite de acesta, cel mai mare salariu îl au angajații din domeniul IT (în medie 24 489 de lei brut pe lună) și din domeniul finanțelor și asigurărilor (în medie 17 365 de lei). Cel mai mic salariu lunar brut, în medie 6139 de lei, se înregistrează în domeniul cazărilor și alimentației publice.

Realitatea Live

03 Dec. 2022, 05:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2022, 05:46 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele rus Vladimir Putin are la dispoziţie o vastă reţea de buncăre secrete, care se întinde de la Moscova până în Munţii Ural. Noi adăposturi subterane sunt în continuare construite în Rusia, relatează vineri Ukrainska Pravda şi Rbc.ua, citate de Agerpres. Nu

Această informaţie are la bază o anchetă efectuată de săptămânalul rus Sobesednik (Interlocutorul), iar unul din autori este chiar redactorul-şef al publicaţiei, Oleg Roldughin, care a acordat un interviu despre investigaţie canalului de televiziune independent Dojdi (cu sediul în Letonia).

„Încă în perioada sovietică erau construite buncăre pentru înalţii funcţionari de stat, dar construcţia lor s-a intensificat în ultimul timp. Ştim cu certitudine că există buncăre la Moscova, în Ural şi în regiunea Volgăi”, a spus Roldughin.

Puțin dispune de două sisteme de buncăre: unele înregistrate şi altele neînregistrate, a spus el.

Sistemul de buncăre ţine de competenţa Direcţiei generale pentru programe speciale, un organism de securitate oficial distinct, subordonat direct preşedintelui rus. Şeful acestei direcţii este Aleksandr Lineţ, fost şef al unui departament în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) pentru Districtul militar Sud. În 2020, Putin i-a dăruit acestuia un apartament de 176,7 m.p. în imobilul în care se află Direcţia pentru administrarea patrimoniului preşedinţiei ruse din centrul Moscovei.

În cursul anchetei, Roldughin şi echipa sa de jurnalişti au descoperit că aceiaşi muncitori angajaţi pentru construirea buncărelor oficiale şi a tunelurilor pe sub palatul lui Putin de la Ghelendjik (ţinutul Krasnodar) construiesc de asemenea adăposturi private pentru preşedinte.

Numărul buncărelor private este net superior celor care pot fi identificate prin contracte oficiale sau alte documente.
Potrivit jurnalistului, un grup de muncitori a descoperit că tunelurile din Moscova coboară până la 200 de metri sub pământ. Ei au găsit din întâmplare aceste tuneluri. La scurt timp, aceştia au fost condamnaţi la diferite sancţiuni administrative, unii dintre ei fiind pasibili de pedeapsa cu închisoarea şi trebuind să părăsească Rusia.

Roldughin a adăugat că renovarea buncărelor a început după ce Putin a devenit preşedinte. De exemplu, ascensoarele buncărelor din Moscova au fost modernizate, valoarea lucrărilor ridicându-se la aproximativ 55 milioane de ruble (circa 902.000 dolari) pentru trei ascensoare.
„Amploarea proiectului permite să se tragă concluzii asupra profunzimii buncărelor şi ce tipuri de ascensoare şi puţuri sunt instalate sub Moscova. Agenţia care se ocupă de construirea puţurilor pentru lansatoare de rachete este responsabilă de această modernizare. Numeroase buncăre sunt legate unele de altele prin tuneluri lungi de mai multe zeci de kilometri”, susţine Roldughin, care explică unde se află buncărele lui Putin.

Mai întâi există tuneluri ascunse sub centrul Moscovei. Potrivit jurnaliştilor, celebrul sistem Metro-2 (denumire neoficială pentru buncărele clasificate anterior) leagă clădirile guvernamentale din Moscova (în principal Kremlinul) de buncărele capitalei, precum şi de oraşele Balaşiha, Cehov şi Kaluga.

Jurnaliştii de la Sobesednik au descoperit una din intrările secrete ale unui tunel în apropiere de bulevardul Miciurinski din Moscova.

Jurnaliştii au relatat că există zeci de instalaţii de acest tip în capitala Federaţiei Ruse în diferite locuri: Aleea Lucinikov ( nu departe de Piaţa Lubianka, adresa sediului şi a închisorii FSB), Aleea Krestovozdvijenski (în apropierea Ministerului Apărării) şi Taganka (lângă buncărul lui Stalin). Multe dintre ele sunt concentrate de asemenea în jurul fostului teren viran numit Ramenki-43, unde ar exista un întreg oraş subteran, legat de Kremlin prin tuneluri.

În plus, există adăposturi subterane sub palatul lui Putin din oraşul Ghelendjik, pe ţărmul Mării Negre.

Jurnaliştii cred că există un alt buncăr sub muntele Iamantau, într-un oraş bine ascuns în Ural într-un oraş numit Mejgorie, situat la sud de Ekaterinburg, undeva între Magnitogorsk şi Ufa.

„Formaţiunea teritorială administrativă închisă” (oraşe secrete, cunoscute sub numele de ZATO, în limba rusă), Mejgorie a apărut combinând două orăşele militare, Beloreţk-15 şi Beloreţk-16, situate la 20 km unul de altul. În general, se presupune că circa 15.000 de persoane locuiesc acolo. Nici măcar localnicii din regiune nu pot intra în oraş decât cu permise speciale.

Jurnaliştii subliniază că anumite lucrări la muntele Iamantau s-au intensificat în ultimul timp. S-au cheltuit mulţi bani. Avioanele ruseşti au impus o zonă de excludere aeriană deasupra muntelui şi este dificil să pătrunzi acolo pe jos, afirmă jurnaliştii de la Sobesednik.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău