El Salvador ar putea să nu-și atingă obiectivul de a introduce Bitcoin ca mijloc de plată. BM refuză să-i acorde suport

17 Iun. 2021, 11:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2021, 11:42 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Mondială a respins cererea făcută de El Salvador, în care țara din America Centrală cerea sprijin în implementarea Bitcoin ca mijloc legal de plată, scrie BBC.

Instituția internațională de creditare și-a motivat decizia citând probleme de transparență și impactul „minării” de Bitcoin asupra mediului înconjurător.

La începutul lunii, El Salvador a anunțat că intenționează să devină primul stat din lume care va adopta legal criptomoneda.

Decizia Băncii Mondiale ar putea împiedica El Salvador să-și atingă obiectivul de a introduce Bitcoin ca mijloc de plată la nivel național în următoarele trei luni.

„Guvernul din El Salvador ne-a abordat pentru sprijin în privința Bitcoin, însă Banca Mondială nu poate oferi suport având în vedere probleme de transparență și de mediu”, a anunțat instituția.

Răspunsul Băncii Mondiale vine după ce ministrul de Finanțe din El Salvador, Alejandro Zelaya, a anunțat miercuri că a cerut ajutorul instituției de creditare. Zelaya a spus că discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) au fost încununate de succes, adăugând că FMI „nu este împotriva” implementării criptomonedei. Cu toate acestea, FMI a anunțat săptămâna trecută că vede „probleme macroeconomice, financiare și legale” în privința adoptării Bitcoin în El Salvador.

Săptămâna trecută, El Salvador a devenit prima țară din lume care a clasificat Bitcoin drept mijloc legal de plată, după ce Parlamentul țării a aprobat propunerea președintelui Nayib Bukele.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!