Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, Politica Bugetar-fiscală pentru 2022 nu diferă foarte mult de politicile precedente. Cu toate aceste, el a observat elemente pro-familie.
Astfel scutirea personală la plata impozitelor a fost majorată cu 7,1% de 25,2 mii lei în 2021 la 27 mii lei în 2022. În același timp scutirea pentru persoanele întreținute a crescut cu 100%, de la 4,5 mii în 2021 la 9 mii în 2022.
Potrivit expertului, această majorare substanțială a scutirilor pentru persoanele întreținute, va avea efect benefic pentru familiile cu mulți copii.
În 2021 salariul median, cel care este primit de majoritatea angajaților, îl estimăm la 7,3 mii lei. Ținând cont de scutirile personale și cele pentru copii, tatăl sau mama dintr-o familie cu 3 copii în acest an are o rată efectivă de impozitare a veniturilor de 6,7%. Pentru 2022, datorită majorării substanțiale a scutirilor pentru persoanele întreținute, impozitul plătit de o persoană cu 3 copii v-a scădea la 5,3%. În cazul familiilor numeroase cu 4 sau mai mulți copii, rata efectivă a impozitului scade și mai puternic.
Așadar, datorită acestei modificări din politica fiscală o familie cu 3 copii v-a economisi la anul 1,4 mii lei pentru fiecare din părinți care lucrează. Dacă ambii părinți lucrează, atunci bugetul familiei va economisi la anul 2,8 mii lei la plata impozitului pe venit.
Politica bugetar-fiscală din 2022 este un exemplu relevant că autoritățile publice în caz de voință politică pot promova politici pro-familie și prin mecanisme fiscale. Costurile bugetului de stat pentru această măsură de susținere a familiilor cu copii sunt estimate la 175 milioane lei pentru anul 2022. În opinia mea este o investiție necesară în contextul înrăutățirii dramatice a situației demografice din Moldova, a scris Veaceslav Ioniță pe blogul său.