FOTO 50 de elevi au efectuat audituri energetice pentru locuințele a zeci de de familii din țară

21 Feb. 2023, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Feb. 2023, 10:04 // Actual //  MD Bani

Dotați cu echipamente speciale, 50 de tineri din Moldova au mers din casă în casă în 80 de gospodării, unde au efectuat pe parcursul lunii decembrie un audit energetic al locuințelor, cu recomandările corespunzătoare. Instruiți de specialiști în domeniu, elevii au măsurat suprafețele pe care iese căldura și intră frigul în locuință, umiditatea, nivelul de ventilare, de CO2, au constatat prezența sau absența mucegaiului și au oferit consultanță.

La activitate au participat elevi ai claselor gimnaziale din opt localități – Andrușul de Jos, Constantinovca, Vișniovca, Pruteni, Grătiești, Chișcăreni, Șoldănești și Chișinău – care fac parte din Școala Verde, un proiect creat în anul 2022 de Alianța pentru Eficiența Energetică și Regenerabile (AEER), în colaborare cu Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM).

„Ne-a uimit cel mai mult că anume casele construite într-un mod tradițional, bătrânești, mențin cel mai bine căldura și au un nivel de umiditate potrivit. Oamenii au fost foarte încântați că am venit la ei, au fost curioși să vadă aparatele pe care le-am folosit, ce putem testa, care sunt normele din casele lor și care sunt normele medii admisibile”, a povestit Marius Gavriliță, unul dintre membrii echipei „Școala Verde” de la Grătiești.

„Ceea ce au făcut acești tineri este de o importanță și un impact foarte mare pentru populație. Inițial, când am văzut conceptul, eram sceptic privind interesul elevilor, apoi îmi era foarte interesant cum anume o să fie implicați tinerii în această activitate. Astăzi, însă, mă simt foarte impresionat – într-adevăr s-au făcut lucruri foarte bune”, a remarcat coordonatorul de proiecte la People in Need Moldova, Vladislav Scripniciuc, în cadrul evenimentului de premiere a elevilor.

Directoarea executivă AEER, Irina Plis, a menționat că activitatea Școlii Verzi a fost apreciată și peste hotare – șase țări ale Parteneriatului Estic și-au manifestat interesul să preia această experiență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Deja sunt doi ani de când am început această călătorie minunată cu „Școala verde” și acum deja vedem că elevii și-au sporit capacitatea de a înțelege aspectele energetice și împărtășesc cunoștințele în comunitate. Experiența aceasta este demnă de a fi replicată și pe plan regional”, a spus Irina Plis.

„Din această experiență, am învățat lecția că trebuie să avem mai multă încredere în tineri și în potențialul lor – s-au implicat cu entuziasm și responsabilitate, peste așteptările noastre, ceea ce ne dă speranțe mari față de viitorul acestui stat”, a conchis Lilia Curchi, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu.

Pentru implicarea și contribuția la informarea cetățenilor despre măsurile de depășire a impactului crizei energetice, tinerii au primit diplome și  premii – lampă de masă LED și disc extern, eficiente energetic, iar școlile lor au primit câte un voucher în valoare de 5 500 lei, pentru îmbunătățirea iluminatului într-o sală de clasă.

Activitatea de informare a celor 80 de gospodării a fost realizată în cadrul proiectului Asociației Jurnaliștilor de Mediu, „Eficiența energetică – păstrăm căldura, reducem factura”, ca parte a programului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de People in Need Moldova.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău