Obiceiuri pe care îți pierzi timpul în zadar! Renunță la ele chiar acum

12 Mart. 2021, 06:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
12 Mart. 2021, 06:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Odată ce vei renunța la aceste obiceiuri, vei economisi timp pentru lucruri mai importante. Pentru a vă folosi timpul în mod rațional este recomandat să-ți programezi acțiunile și să înțelegi care sunt prioritare.

1. Să fii dispus să-i ajuți pe toți cei din jur

Este important să ajuți oamenii, prietenii când este necesar. Dar nu te poți sacrifica și pune interesele, responsabilitățile și sănătatea emoțională pe altarul relațiilor. Trebuie să fii conștient că nu îi poți ajuta pe toți, astfel vei pierde energie și putere.

2. Așteptați momentul potrivit

Dacă îți dorești ceva cu adevărat, nu aștepta momentul potrivit, el poate să nu apară niciodată. Cel mai bun moment este acum. Acționează acum, nu aștepta momentul potrivit.

3. Setezi obiective fără a acționa

Înainte de a vorbi despre ceva, asigură-te că nu sunt doar vorbe, dar ai de gând să acționezi.

4. Mergeți la centrul comercial și la site-urile magazinelor online atunci când nu aveți bani pentru achiziții

Evitați să vizitați magazinele dacă nu aveți bani, să recunoaștem, de cele mai multe ori „doar ne uităm”. Poți face acest lucru, doar în cazul în care vrei să economisești pentru ceva anume.

5. Concurezi cu alții

Dacă aveți dorința de a deveni un profesionist și expert într-un anumit domeniu, atunci acest lucru este lăudabil și nu vă faceți griji. Este normal să te dezvolți și să devii mai bun în ceea ce faci.  Dar dacă concurezi cu cunoștința sau prietenul tău care are o viață mai bună, aceasta este o activitate stupidă.

Nu trebuie să dovediți nimănui nimic. Nu trebuie să obțineși ceva doar pentru a șterge nasul cuiva. Aceasta este o situație care te obligă să trăiești un stil de viață care probabil nu este potrivit pentru tine. Aceasta înseamnă doar cheltuială de bani, de efort și de timp.

6. Vă informați despre bolilele pe care le aveți pe Google 

Este util să citiți articole despre sănătate și să studiați comentariile experților. Cu toate acestea, în caz de boală este mai bine să consultați medicul și să nu pierdeți timp și bani pentru a merge la farmacie pentru ceva de care este posibil să nu aveți nevoie. Dacă veți merge la medic veți ști exact ce boală aveți și o veți trata mai ușor. Auto-tratamentul poate avea și reacții adverse. 13

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO