Putin pregătește scena pentru repriza a doua cu NATO: Europa va da lovitura de grație Rusiei

04 Iun. 2022, 06:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2022, 06:50 // Actual //  Lupu Eduard

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cel mai de succes și mai durabil pact de securitate reciprocă din istorie este pe cale să înceapă repriza a doua în războiul contra lui Putin și a Rusiei. În primul act, Statele Unite au jucat rolul principal în descurajarea agresiunii ruse și a menținerii păcii din Europa, dar acum țările de pe bătrânul continent vor trece la actul doi, în care vor ocupa centrul scenei.

Acest lucru a început deja, iar punctul central al reinventării NATO va fi summit-ul de la sfârșitul acestei luni de la Madrid, potrivit The Hill.

Cu Suedia și Finlanda, state neutre de multă vreme, bătând la ușa aderării, NATO va crește probabil la 32 de membri. Pentru aliații transatlantici, însă, cursul înțelept nu este doar extinderea, ci și reinventarea sa.

NATO ar trebuie reconfigurată fundamental pentru a reflecta trei realități geopolitice, susține Will Marshall, președinte al Progressive Policy Institute. În primul rând, de la crearea sa în 1949, alianța s-a extins dramatic, deoarece multe dintre rivalitățile vechi ale Europei au fost incluse în valorile și instituțiile paneuropene.

În al doilea rând, cei 27 de membri ai NATO din Europa (excluzând Turcia) depășesc cu mult Rusia, în ceea ce privește puterea economică, populația și cheltuielile militare. În al treilea rând, America își îndreaptă privirea strategică către China și raportul de putere din Asia.
NATO se schimbă, Europa își ia soarta în propriile mâini
Toate cele trei evoluții indică aceeași concluzie: este timpul ca Europa să renunțe la cârja dependenței de puterea militară a SUA și să-și asume responsabilitatea principală pentru a se apăra (100.000 de soldați americani sunt staționați în Europa).

Invazia lui Putin din Ucraina, dar mai mult rezistența eroică a Kiev-ului, a determinat reînvierea și unificarea Occidentului democratic.

Rusia are 145 de milioane de locuitori, iar PIB-ul său este de 1,48 trilioane de dolari, a 11-a economie din lume. În schimb, Europa cu cei 30 de membri ai săi are o populație de 604 milioane de locuitori și un PIB de 18 trilioane de doalri.

Moscova cheltuie pentru Apărare 66 de miliarde de dolari anual, în timp ce numai Germania, Marea Britanie, Franța și Italia dedică de trei ori mai mult pentru înarmare. Putin continuă să ridice spectrul escaladări nucleare, în timp ce aliații NATO introduc arme în Ucraina și impun sancțiuni severe împotriva economiei ruse.

Prin preluarea propriei securități, europenii ar elimina un motiv iritant major din relația cu SUA, permițând Washington-ului să dedice mai multă atenție și resurse zonei Asia Pacific.

Deja contribuția SUA la bugetul NATO a scăzut de la 22% la 16%, aproximativ la fel cu a Germaniei. Americanii ar trebuie să salute revenirea Europei pe scena istoriei, având acum ca obiectiv apărarea împotriva agresiunii lui Putin.

Realitatea Live

06 Oct. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2022, 17:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre construcția a unui apeduct pentru orașele Strășeni și Călărași. Pentru proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași și-au dat votul 53 de deputați.

Potrivit lui Andrei Spînu, apeductul va asigura transportul apei potabile către mai multe localități din centrul țării, pe o lungime de circa 53 km.

Apeductul va traversa localitățile:

  • Vatra, Ghidighici și mun. Chișinău;
  • Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și mun. Strășeni;
  • Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și or. Călărași din r. Călărași;

Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău