România cere o referire specifică privind susținerea de către UE a Republicii Moldova și a partenerilor din est

18 Oct. 2022, 22:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Oct. 2022, 22:48 // Actual //  Lupu Eduard

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Daniela Gîtman, a solicitat, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), desfăşurată la Luxemburg, includerea în proiectul revizuit de concluzii ale Consiliului European din 20-21 octombrie, a unei referiri specifice la susţinerea acordată de UE partenerilor estici, precum Republica Moldova, care se confruntă cu provocări majore de securitate regională, energetică şi necesită sprijin european consolidat pentru a-şi întări rezilienţa, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAI), relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, în cadrul reuniunii, miniştrii şi secretarii de stat pentru afaceri europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii cu privire la proiectul de concluzii ale Consiliului European din 20-21 octombrie 2022, pe agenda căruia figurează agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, situaţia energetică şi cea economică la nivelul Uniunii, relaţiile externe, în special Summitul UE – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi relaţia cu China, precum şi stadiul pregătirilor pentru reuniunile internaţionale COP27 privind schimbările climatice şi COP15 privind biodiversitatea.

Membrii CAG au avut, de asemenea, o dezbatere de orientare privind rezoluţia Parlamentului European referitoare la propunerea de Regulament al Consiliului privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct, au trecut în revistă stadiul statului de drept în Polonia, în baza art. 7(1) din Tratatele UE, şi au avut un schimb de opinii pe tema acţiunilor ulterioare Conferinţei privind viitorul Europei, cu accent pe calendarul de prezentare a propunerilor Parlamentului European în temeiul art. 48(2) din Tratatele UE. Comisia Europeană a prezentat comunicarea sa cu tema „Asigurarea respectării legislaţiei UE pentru o Europă care dă rezultate”, precizează MAE.

Referitor la energie, Daniela Gîtman a subliniat că obiectivul principal al României este obţinerea unei reduceri durabile a preţurilor la gaz şi energie electrică pentru consumatori înainte de sezonul de iarnă, prin decuplarea preţului gazelor de cel al energiei electrice.

Oficialul român a insistat pentru adoptarea unor măsuri eficiente de atingere a acestui obiectiv, mai ales prin plafonarea preţurilor la achiziţionarea en-gros a gazelor în întreaga Uniune, concepută astfel încât să asigure securitatea aprovizionării şi distribuţia echitabilă a volumelor de gaze în UE, prin reformarea design-ului pieţei energetice europene şi operaţionalizarea platformei UE de achiziţie în comun a gazelor înainte de sosirea iernii, se arată în comunicatul citat.

Potrivit MAE, Gîtman a apreciat că actuala formă a concluziilor reprezintă un pas în direcţia corectă, sens în care a menţionat coridorul temporar de preţ dinamic pentru gaze naturale şi a subliniat nevoia de includere a unui mecanism european de compensare a diferenţei între preţul de piaţă şi preţul plafonat, în mod echitabil şi transparent.

În intervenţia pe tema acţiunilor ulterioare Conferinţei privind viitorul Europei, cu accent pe calendarul de prezentare a propunerilor Parlamentului European în temeiul art. 48(2) din Tratatele UE, secretarul de stat român a reiterat faptul că UE ar trebui să acorde prioritate în acest moment propunerilor cetăţenilor europeni, care pot fi implementate în cadrul actual al tratatelor şi care aduc beneficii tangibile acestora.

De asemenea, ea a evidenţiat nevoia unei analize aprofundate la nivelul UE, într-un mod care să consolideze capacitatea Uniunii de a menţine unitatea şi coeziunea necesare pentru a face faţă provocărilor actuale. A apreciat utilitatea organizării, în decembrie 2022, a evenimentului de feed-back al Conferinţei privind viitorul Europei, cu atât mai mult cu cât, în contextul geopolitic actual marcat de multiple provocări, este necesar un răspuns adecvat la aşteptările cetăţenilor europeni, se mai arată în comunicatul amintit.

În cadrul dezbaterii de orientare asupra rezoluţiei Parlamentului European referitoare la propunerea de Regulament al Consiliului privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct, oficialul român a apreciat obiectivul iniţiativei de întărire a dimensiunii europene a alegerilor pentru Parlamentul European.
Secretarul de stat a evidenţiat că, având în vedere implicaţiile largi ale propunerii, este relevantă o analiză detaliată a impactului schimbărilor propuse asupra cadrelor legislative electorale naţionale.

Gîtman a subliniat necesitatea evitării apariţiei unui dezechilibru între statele membre ale UE şi între partidele politice mari şi cele mai mici, luându-se în considerare specificul naţional al proceselor de vot în statele membre şi a pledat pentru o analiză detaliată a aspectelor din propunerea în discuţie care presupun ajustări ale legislaţiilor naţionale, în special a acelor aspecte legate de votul prin corespondenţă, stabilirea unei date unice pentru desfăşurarea alegerilor şi vârsta minimă a candidaţilor şi a electorilor, adaugă MAE.
Oficialul român a arătat că listele transnaţionale pot fi un aspect pozitiv, necesitând însă o examinare temeinică, inclusiv din perspectiva asigurării echilibrului în reprezentarea statelor membre în interiorul Parlamentului European, conchide sursa citată.

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău