Țara cu cele mai înrăite consumatoare de alcool din lume: una din patru femei se îmbată în fiecare lună

09 Nov. 2023, 16:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Nov. 2023, 16:56 // Actual //  bani.md

Femeile britanice sunt cele mai mari consumatoare de alcool din lumea dezvoltată: una din patru se îmbată în fiecare lună, arată un raport prezentat de Daily Mail Online.

Aproximativ 26% recunosc că au consumat șase sau mai multe băuturi alcoolice cu o singură ocazie, experții dau vina pe „Ladette” și „Wine o’clock”. Aceasta este mai mult decât dublu față de rata medie de 12% dintre cele 33 de țări analizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Britanicele au fost egalate doar de cele din Danemarca (26%), urmate de Luxemburg (24%) și Germania (22%).

Raportul OCDE „Health at a Glance 2023” avertizează că alcoolul crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, ciroză hepatică și anumite tipuri de cancer. Bărbații britanici sunt al treilea cel mai mare consumator de băuturi excesive, cu 46% care au consumat echivalentul a 60 g de etanol pur o singură dată în ultimele 30 de zile.

Aproape unu din cinci adulți a raportat un consum excesiv de alcool cel puțin o dată pe lună, în medie, în 29 de țări analizate de OCDE în 2019. Cifra variază de 10 ori, de la mai puțin de 3 % în Turcia la peste 30 % în Germania, Luxemburg, Regatul Unit și Danemarca.

OCDE a măsurat consumul de alcool pe țară prin intermediul datelor privind vânzările și a rezultat că populația a consumat, în medie, 8,6 litri în 2021. Consumul a variat însă de la mai mult de 12 litri în Letonia și Lituania la mai puțin de cinci litri în Turcia, Costa Rica, Israel și Columbia. În Marea Britanie, consumul a fost de 10 litri, iar în SUA, de 9,5 litri

Bărbații britanici sunt pe locul al treilea în topul celor mai mari consumatori de alcool, 46% dintre ei consumând echivalentul a 60 g de etanol pur la o singură ocazie în ultimele 30 de zile.

Procentul îi plasează în urma României (55%) și a Danemarcei (49%) , media internațională fiind de 27%.

Potrivit expertului în adicții John Britton, profesor emerit la Universitatea din Nottingham, cifrele relevate sunt extrem de îngrijorătoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Aug. 2025, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Aug. 2025, 17:12 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile turce analizează o propunere de a renunța la modelul de bufet „all-inclusive” din hoteluri pentru a reduce risipa alimentară. Potrivit Sabah, Consiliul pentru Politică Agricolă și Alimentară pregătește un raport pe această temă pentru președintele Recep Tayyip Erdoğan.

Conform unui raport al Fundației pentru Prevenirea Risipei în Turcia, în fiecare an, în această țară se irosesc, în medie, 23 de milioane de tone de alimente, iar aproximativ 35% din fructe și legume ajung la gunoiConsiliul Prezidențial pentru Agricultură și Politici Alimentare a luat măsuri pentru a aborda această risipă, care duce și la creșterea inflației alimentare.

Micul dejun variat, o tendință care a fost foarte populară în ultimii ani, a devenit acum o problemă. Restaurantele care refuză să servească micul dejun pentru două persoane atunci când sunt trei la masă, comandând, în schimb, în funcție de numărul de invitați și impunând un mic dejun variat în consecință, sporesc risipa.

Ramazan Bingol, membru al Consiliului Prezidențial pentru Agricultură și Politici Alimentare, a declarat că 50% dintre aceste mese se irosesc.

„Această risipă este exacerbată de localurile care impun un număr fix de oaspeți. De exemplu, trei sau patru prieteni s-ar putea mulțumi cu un mic dejun mixt pentru două persoane, dar multe localuri impun un număr fix de oaspeți. Aduc mai multe preparate. Unele sunt luate de pe masă și nici nu sunt atinse măcar. Mâncarea pusă în farfurie, dar lăsată neatinsă, merge direct la gunoi”, a explicat el.

„Sistemul all-inclusive din hoteluri ar putea trece la un sistem a la carte. Oamenii comandă cât vor să mănânce. În loc să ia totul și să nu mănânce, pleacă de la masă cu produsele pe care le aleg și cu care își vor umple stomacul”, a mai spus el.

În mod similar, dacă există reglementări legale în restaurante și cafenele, nu se poate impune ocuparea unui loc. Trei persoane pot solicita un mic dejun mixt pentru două persoane, iar cinci sau șase persoane pot solicita un loc. Dacă locația nu permite acest lucru, clientul trebuie să raporteze situația Ministerului Comerțului, iar acesta va primi o amendă.

Raportul pe care Consiliul îl pregătește atrage atenția și asupra secțiunii dedicate animalelor fără stăpân. În raport se subliniază că nu ar trebui să se arunce mâncare pe străzi sub pretextul de a hrăni animalele. Ramazan Bingol explică faptul că acest lucru nu doar că poluează orașul, dar și contribuie la răspândirea bacteriilor, afirmând: „Animalele care consumă această mâncare se îmbolnăvesc și ele.”

„Străzile devin focare de infecție. Medicii veterinari primesc frecvent reclamații similare. În nicio țară europeană nu poți arunca mâncarea pentru a o da animalelor fără stăpân. Acest lucru perturbă echilibrul natural”, a spus el. Bingol a mai subliniat că resturile de mâncare și pâine ar trebui colectate și trimise la adăposturile de animale, adăugând: „Dar, bineînțeles, cel mai important lucru este să prevenim acest lucru”, a mai explicat el.

„Grâul produs aici cu mult efort, precum și munca fermierilor și brutarilor, se irosește. În timp ce agricultura se confruntă cu tot mai multe probleme, din cauza condițiilor climatice, noi aruncăm pâinea. Pentru a preveni acest lucru, ar trebui să existe limite, în special în ceea ce privește pâinea servită în restaurante”, a mai spus Bingol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII