Veste alarmantă pentru șomeri! După un an nu vor mai primi ajutor social

14 Apr. 2022, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2022, 11:45 // Actual //  Lupu Eduard

Deputații au votat pentru reducerea graduală a ajutorului social pentru șomeri care timp de un an nu și-au găsit un loc de muncă. Astfel, ajutorul social va fi redus cu 20% după șase luni, cu 40% după nouă luni și vor fi privați de ajutorul social dacă timp de 12 luni nu și-au găsesit un loc de muncă.

Deputatul Dan Perciun a declarat de la tribuna Parlamentului că excepție de la reducerea ajutorului social vor fi persoanele vulnerabile. Or, guvernul va stabili ulterior pentru ce grad de dizabilitate va fi acordat ajutorul social. „Este clar că dizabilitatea accentuată nu va mai fi discutată. Este vorba de doar de cea medie”.

Potrivit proiectului de lege, pentru adulții cu dizabilitate severă ajutorul social va fi majorat de la 30% la 50%, iar pentru copii de la 50% la 60%. De ajutor social vor beneficia, automat, și persoanele care îngrijesc de rudele cu dizabilitate, în condițiile în care acestea nu se pot angaja în câmpul muncii.

Din punct de vedere financiar a existat o gestionare proastă a acordării ajutorului social. Din totalul sumei de 645 mil. de lei, anul trecut, au fot utilizate doar 340 mil. de lei. Or, în acest an există o executare de 65%. Menirea proiectului de lege este destinat familiilor cu copii și va contribui la alinierea similară la alte sisteme din alte țări”, a punctat Perciun.

În luna iunie, iulie va fi definitivată hotărârea de Guvern, iar în septembrie să vor intra în vigoare toate prevederile votate de deputați în ziua de 14 aprilie.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău