(VIDEO) Interviu cu Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct: Standardele de calitate formează prețul

30 Aug. 2021, 17:51
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Aug. 2021, 17:51 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

La data de 24 august 2021, în satul Burlacu, raionul Cahul a avut loc un atelier de lucru cu participarea a mai multor producători de struguri din țară. La eveniment a participat și Directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală.

În cadrul evenimentului, producătorii de struguri au avut posibilitatea să afle mai multe despre piețele țintă și cerințele specifice de marketing pentru strugurii de masă.

„În cadrul acestor ateliere nu ne referim doar la aspectele tehnologice, dar ne referim și la cerințele din partea retailului modern, ne referim aici cu specialistul în siguranța alimentelor cum trebuie să se respecte perioada de recoltare, cum sunt determinați parametrii de calitate și desigur că avem prezentare practică și teoretică (despre) cum asigurăm calitatea strugurilor în procesul de producere.”, a menționat Iurie Fală.

Potrivit lui Iurie Fală, Republica Moldova produce anul în jur de 100 – 110 mii de tone de struguri de masă, dintre care se exportă până la 60 de mii de tone de struguri de masă.

„Destinațiile principale de export a strugurilor moldovenești sunt diverse. Principala piață rămâne a fi piața tradițională, mă refer aici la țările din CSI, principala fiind Federația Rusă, urmată de Belarus, Ucraina, Kazahstan și țările din Uniunea Europeană din vecinătatea imediată, cum ar fi România, Germania, Austria.”

Iurie Fală menționează că producătorii de struguri din Republica Moldova trebuie să se adapteze la cerințele consumatorului de pe piața europeană, întrucât piața UE solicită mai mult strugurii fără semințe, în timp ce în Republica Moldova soiurile principale sunt cele cu semințe.

„Trebuie rapid să ne ajustăm la standardele de calitate prin tehnologii.”

Referitor la piețele exotice, directorul executiv al Moldova Fruct a declarat că sunt efectuate doar livrări de probă.

„Noi nu ne orientăm eforturile ca să facem ceva exotic, noi vrem ca să extindem pe piață cantități comerciale pentru a ne putea afirma.”

Pentru producătorii din țara noastră piața cea mai atractivă este Uniunea Europeană, pentru că capacitatea de cumpărare a consumatorului este mai mare și nivelul de preț este mai înalt. De asemenea, potrivit lui Iurie Fală și pe piața tradițională prețurile sunt destul de bune în anumite perioade.

„Este foarte important să înțelegem că standardele de calitate formează prețul.”

Directorul executiv a menționat și posibilitățile de finanțare a afacerilor în domeniu viilor și livezilor, printre acestea a fost menționat proiectul Livada Moldovei și băncile comerciale. De asemenea, cei care investesc în astfel de afaceri au posibilitatea să acceseze subvenții din partea Fondului Național de Dezvoltare Agricolă și Rurală.

Astfel de ateliere de lucru vor fi organizate și pentru alți producători de fructe din țară.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 14:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 14:39 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Economiile cetățenilor Republicii Moldova în prezent sunt estimate la 104 miliarde de lei, dintre care 33,3 miliarde de lei sunt ținuți la bănci, iar 20,5 miliarde de lei acasă. Restul 50,1 miliarde de lei sunt în valută străină, dintre care: 21,1 miliarde lei în bănci, iar 29 de miliarde de lei – acasă, a declarat economistul Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Analize economice” care face referire la CBS-Research.

Potrivit sondajului, referitor la situația familiei, 50,5% dintre respondenți au spus că nu au economii, iar 24,7% – că au datorii și doar 20,3% – au economii. „Deci, prima constatare este că fiecare al cincilea cetățean din Republica Moldova are economii, iar 80% din populație nu are nici un fel de economii, pentru nici un fel de eveniment”, a specificat Veaceslav Ioniță.

Cât privește modul în care moldovenii își țin banii, sondajul arată 43,6% dintre moldoveni nu fac economii. 26,7% au spus că preferă să țină toate sau aproape toate economiile acasă. 8,4% dintre moldovenii au declarat că preferă să-și țină economiile la bancă. 7,4% – jumătate la bancă și jumătate acasă. Alții 4% au spus că mai mult acasă, dar țin și la bancă, și tot 4% au menționat că majoritatea economiilor sunt la bancă, dar au și acasă. Astfel, despre locul în care moldovenii preferă să-și țină economiile: 64% – casă, 36% – la bancă.

„Cetățenii declară că mai mult țin banii acasă, decât la bancă. Au spus că mai mult preferă în lei, decât în valută. Și dacă are totuși valută, preferă euro, apoi dolarul și restul nu mai contează. Euro domină totalmente. Tabloul acesta corespunde în mare măsură cu ceilalți indicatori economici cum ar fi volumele de remitențe de peste hotare, care în proporție de 2/3 sunt în euro, tranzacțiile care au loc în Republica Moldova”, a punctat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău