VIDEO Zece centre de zi pentru copii și familie, lansate de Primăria municipiului Chișinău și UNICEF Moldova

19 Iun. 2023, 17:24
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
19 Iun. 2023, 17:24 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Zece Centre de zi pentru copii și familie au fost lansate astăzi, 19 iunie, de Primăria Municipiului Chișinău, în parteneriat cu UNICEF Moldova. Aceste centre au ca scop protejarea și asistența copiilor în situații de risc și a copiilor victime ale tuturor formelor de abuz, prin activități de prevenire și servicii specializate gratuite adresate copiilor și familiilor acestora.

În urma parteneriatului încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, cele 10 centre de zi pentru copii vor oferi asistență tehnică în realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău. Fiecare sector al capitalei găzduiește câte două centre, iar acestea vor putea acorda servicii anual pentru cel puțin 500 de copii, adolescenți și adolescente, inclusiv refugiați.

„Copiii noștri sunt cea mai prețioasă comoară și protejarea și sprijinirea lor în momentele dificile este o prioritate pentru comunitatea noastră… Aceste centre reprezintă un loc sigur și de sprijin, unde copiii vor primi servicii sociale de calitate, iar familiile lor vor beneficia de suport și consiliere pentru a-și depăși dificultățile. Mulțumesc întregii comunități pentru solidaritatea și generozitatea de care ați dat dovadă în realizarea acestor centre. Sunt convins că aceste centre vor deveni un loc în care copiii vor simți că sunt înconjurați de grijă și iubire, având toate oportunitățile pentru a-și dezvolta abilitățile și a-și realiza întregul potențial”, a precizat edilul Ion Ceban.

Centrele de zi pentru copii în situații de risc oferă o gamă variată de servicii sociale, cum ar fi acordarea asistenței copilului în situații de risc în conformitate cu nevoile sale, dezvoltarea abilităților parentale în creșterea și îngrijirea copilului, informarea comunității și a instituțiilor abilitate cu privire la necesitățile specifice ale copiilor și familiilor aflate în situații de dificultate, monitorizarea situației copilului beneficiar al serviciului și incluziunea comunitară a copilului și familiei.

„În Moldova, la sfârșitul anului 2022, existau 13 231 de copii aflați în situații de risc și 33.053 de copii separați de părinți Sistemul de protecție a copilului a fost suprasolicitat în 2022 din cauza impactului și consecințelor crizei refugiaților și a războiului din Ucraina. Din evaluările realizate anul trecut, am constatat că există o nevoie urgentă de a extinde și dezvolta noi servicii pentru copiii aflați în situații de risc, inclusiv pentru copiii refugiați, în special pentru cei separați și neînsoțiți. De aceea, suntem aici astăzi pentru a lansa un nou serviciu social în municipiul Chișinău – un Centru de Zi pentru Copii și Familii. Importanța acestui serviciu este mare, deoarece se concentrează nu numai pe consecințe, ci și pe prevenție, fiind adresat atât copiilor, cât și părinților”, a precizat Flore Rossi, specialistă în Protecția Copilului, UNICEF Moldova.

Beneficiarii Centrului de zi pentru copii și familie pot fi băieți și fete cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani și familiile acestora, inclusiv refugiați. Aceștia vor avea acces la servicii și programe specializate, care includ asistență individualizată, consiliere psihologică individuală și de grup, precum și utilizarea spațiilor dotate cu materiale didactice, literatură de specialitate, jocuri de societate și de dezvoltare, echipamente robotice și multe altele.

„Acest serviciu social reprezintă o oportunitate esențială pentru reintegrarea și prevenirea separării copiilor în situație de risc, având multiple beneficii pentru comunitățile locale. Aceste centre oferă un mediu sigur și propice dezvoltării armonioase a copiilor, prin îngrijirea lor, inclusiv prin activități terapeutice precum muzica, sportul și arta. Ele sprijină și consiliază părinții, ajutându-i să gestioneze stresul și să rezolve conflictele, contribuind astfel la creșterea încrederii și a abilităților parentale. Prin serviciile lor gratuite, Centrele de zi pentru copii și familie contribuie la reducerea inegalităților sociale și asigură sprijinul necesar pentru dezvoltarea maximă a tuturor copiilor și familiilor din comunitate”, a declarat Angela Cutasevici, viceprimara municipiului Chișinău.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pentru a beneficia de serviciile Centrului de zi pentru copii și familie, unul dintre părinți poate depune o cerere la Direcția Protecția Drepturilor Copilului din raza teritorială în care locuiesc. Beneficiarii vor putea urma programele de asistență pentru o perioadă de până la 6 luni, cu posibilitatea de prelungire.

„Beneficiarii vor avea acces la servicii de înaltă calitate, cum ar fi consilierea psihologică și psihosocială, ghidarea în accesarea serviciilor din comunitate, dezvoltarea abilităților parentale și dezvoltarea socio-emoțională a copiilor, într-un spațiu prietenos și sigur”, a declarat Tatiana Oboroc, șefa Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului, municipiul Chișinău.

Pentru informații suplimentare și pentru a accesa detalii despre Centrele de zi pentru copii și familie, vă rugăm să vizitați website-ul www.gdpdc.md. Pentru asistență și ghidare în procedura de depunere a cererii, pot fi contactați consultanții la numărul de telefon 022 226 100 sau prin e-mail la adresa centrudezi10@gmail.com.

Aceste acțiuni sunt derulate în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care are drept scop asigurarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău. Înființarea celor zece centre de zi pentru copii și familie a fost posibilă datorită sprijinului generos al Uniunii Europene, Guvernului Spaniei, Guvernului Franței, Biroului SUA pentru Populație, Refugiați și Migrație.

 

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:19 // Actual //  bani.md

Victoriabank, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, anunță semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din capitalul social al Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova. Tranzacția va fi finalizată după obținerea aprobărilor din partea autorităților de reglementare și supraveghere din Republica Moldova și din România, etapă până la care Microinvest va avea activitate independentă.

Achiziția vine într-un moment-cheie pentru Victoriabank, care a încheiat recent fuziunea cu BCR Chișinău. Prin acest nou pas strategic, banca își continuă extinderea prin diversificarea portofoliul de servicii și reafirmarea angajamentului față de susținerea antreprenorilor locali. Victoriabank, un brand cu o istorie de 35 de ani pe piața bancară, crește astfel accesul la finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii și persoane fizice.

Microinvest este cea mai mare organizație de creditare nebancară din Republica Moldova. Cu peste 21 de ani de experiență, compania și-a demonstrat constant rolul major pe piața financiară din Moldova, oferind sprijin financiar afacerilor locale, agricultorilor și persoanelor fizice, contribuind astfel direct la creșterea economică și socială a țării.

Achiziția Microinvest reflectă direcția Victoriabank de creștere, inclusiv prin achiziții. Microinvest este compania la care ne-am uitat întotdeauna cu admirație, pentru că a redefinit microfinanțarea în Republica Moldova prin produse inovatoare și relația foarte bună cu clienții. Apreciem succesul ei, profesionalismul echipei și impactul pozitiv în economia locală” – declară Levon Khanikyan, Președinte Victoriabank.

„Microfinanțarea este o nișă aparte a Grupului Financiar Banca Transilvania, dezvoltată de BT Mic, BT Direct și Banca Transilvania. Dorim să replicăm în Republica Moldova succesul pe care îl avem în România atât privind susținerea clienților prin microfinanțare, cât și în domeniul achizițiilor” –declară Bogdan Pleșuvescu, Director General Adjunct, Banca Transilvania.

„Suntem onorați de încrederea acordată și vedem această schimbare ca pe o oportunitate de a accelera impactul nostru în economia Republicii Moldova. Microinvest rămâne fidel misiunii sale – de a oferi finanțare accesibilă, personalizată și responsabilă oriunde în Moldova. Sprijinul unui acționar strategic precum Victoriabank, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, consolidează capacitatea noastră de a inova, de a extinde gama de produse financiare și de a ajunge mai aproape de clienții din toate regiunile țării” – menționează Dmitrii Svinarenco, CEO Microinvest.

Grupul BT și Victoriabank au colaborat pentru evaluarea și pregătirea tranzacției cu Filip & Company, Vernon | David şi Asociații și PWC.

Acționarul majoritar al Microinvest, BFSE Holding BV și coacționarii săi au fost asistați de KPMG Ungaria, Osborne Clarke LLP și Turcan Cazac Law Firm.

Despre Victoriabank & Microinvest:

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți, prin soluții financiare moderne. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. Din 2018, Victoriabank este parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei.

Microinvest este cea mai mare organizație de creditare nebancară din Republica Moldova, cu active de 6,6 miliarde de lei și un portofoliu al creditelor de 6 miliarde de lei la sfârșit de martie 2025. Cu o echipă de 355 de profesioniști și 17 oficii secundare în întreaga țară, compania deservește peste 40.000 de clienți activi, antreprenori locali și persoane fizice. Aproximativ 65% din portofoliul Microinvest este destinat clienților business, dintre care, peste 42%, pentru sectorul agricol.