Economia în moarte clinică, dar Radu Marian desface șampania: Moody’s ne-a zâmbit

30 Apr. 2025, 18:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 18:15 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova a primit din partea agenției internaționale Moody’s un rating de B3 cu perspectivă stabilă, o apreciere considerată de autorități drept cea mai pozitivă evaluare din ultimul deceniu, în ciuda unei economii aflate într-o stare fragilă.

Anunțul a fost făcut de Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, care a salutat tonul optimist al raportului și a subliniat că această evaluare este urmărită cu mare atenție de investitorii internaționali. „Este cel mai încurajator raport Moody’s din ultimii ani și reflectă progresele reale ale Republicii Moldova în economie, finanțe publice și reforme instituționale”, a declarat deputatul.

Potrivit raportului Moody’s, Moldova obține scoruri superioare ratingului general în trei domenii esențiale: economia națională este comparabilă cu cea a altor state din Balcani, cum ar fi Albania, finanțele publice sunt bine gestionate, la nivelul unor țări ca Slovenia și Croația, oferind suficient spațiu fiscal pentru investiții, instituțiile statului au înregistrat progrese notabile, în special în domeniul justiției și statului de drept.

Experții Moody’s notează că, în absența riscurilor geopolitice regionale — în special cele generate de războiul din Ucraina — Moldova ar putea primi un rating chiar mai ridicat, comparabil cu cel al României.

Printre aspectele pozitive menționate de agenție se numără: reducerea dependenței energetice față de gazul rusesc, lansarea Facilității de Creștere Economică a UE, în valoare de 1,9 miliarde euro, accesul îmbunătățit la piața europeană, datoria publică scăzută, raportată la alte țări cu același rating.

Raportul subliniază și faptul că reformele inițiate de guvernul pro-european în 2021 au condus la o mai bună eficiență administrativă, creșterea transparenței și reducerea corupției, fapt confirmat de indicatorii internaționali ai Băncii Mondiale.

Cu toate acestea, economia Moldovei a crescut cu doar 0,1% în 2024, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică. Produsul Intern Brut a ajuns la 323,8 miliarde lei, iar stagnarea a fost determinată de declinul agriculturii și industriei, fiind parțial compensată de tranzacțiile imobiliare și consumul intern.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 16:17 // Actual //  Ursu Victor

Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite a înregistrat o scădere de 0,3% în primul trimestru al anului 2025, marcând un recul neașteptat într-un context economic tensionat, generat în principal de politicile comerciale agresive ale președintelui Donald Trump. Datele preliminare au fost publicate miercuri de Biroul de Analiză Economică din cadrul Departamentului Comerțului, scrie Reuters.

Scăderea vine în contrast cu estimările analiștilor, care anticipau o creștere economică de 0,3% în perioada ianuarie–martie. Estimările optimiste au fost însă formulate înainte ca marți să fie anunțată o explozie a deficitului comercial de bunuri, care a atins un nivel record, pe fondul unui val de importuri determinate de teama companiilor de majorări tarifare.

Această contracție survine după un avans de 2,4% în trimestrul patru din 2024, ceea ce accentuează instabilitatea generată de politicile comerciale neconvenționale ale Casei Albe. Deși cheltuielile de consum au continuat să crească moderat, incertitudinea economică provocată de tarifele haotice pare să fi început să erodeze încrederea populației și a mediului de afaceri.

Încrederea consumatorilor se apropie de minimele ultimilor cinci ani, iar companiile aeriene și-au retras prognozele financiare pentru 2025, invocând incertitudini legate de cheltuielile pentru călătorii neesențiale. Economia americană este afectată inclusiv de tariful de 145% impus importurilor din China, care rămâne în vigoare și continuă să alimenteze tensiunile comerciale dintre Washington și Beijing.

Anumiți economiști avertizează că scăderea PIB ar putea fi exagerată din cauza includerii unui volum neobișnuit de mare de aur nemonetar în importuri. Alții, însă, susțin că datele reflectă fidel starea de incertitudine profundă care planează asupra economiei americane, în special în mediul industrial.

Inflația a crescut în primul trimestru și este de așteptat să continue în aceeași direcție, ceea ce alimentează speculațiile privind o posibilă reluare a scăderii dobânzii de politică monetară de către Rezerva Federală în cursul acestui an.

Într-o încercare de a atenua impactul tarifelor asupra industriei auto, președintele Trump a emis marți un ordin executiv care combină credite fiscale cu scutiri parțiale de taxe pentru anumite componente și materiale. Cu toate acestea, majoritatea barierelor vamale rămân în vigoare, reflectând viziunea liderului american potrivit căreia tarifele sunt o sursă alternativă de venit pentru acoperirea reducerilor de taxe promise și pentru revigorarea industriei naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi