Dorina Tătaru: o afacere de succes în domeniu producerii fructelor presupune, în primul rând, să studiem atent piața

13 Aug. 2021, 15:15
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
13 Aug. 2021, 15:15 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Dorina Tataru este o tânără antreprenoare care administrează împreună cu membrii familiei o afacere în domeniul producerii fructelor. Împreună cu familia au lansat întreprinderea Dor-Fruct Group SRL în satul Pitușca, Călărași, aceștia dețin livezi de cireș, prun și piersic plat.

„Încă din perioada când îmi făceam studiile am înțeles că îmi văd viitorul acasă, în Moldova și îmi doream să pun bazele unei afaceri. Tata se ocupa cu exportul de fructe, în special cireșe. De aici a și apărut ideea să ne axăm pe cultivarea profesională a fructelor”, a relatat Dorina.

Întreprinderea Dor-Fruct Group SRL a fost lansată în 2019,în satul Pitușca, Călărași. Mai întâi au fost înființate suprafețe de livadă intensivă de cireș. Inițial livada a fost plantată pe 11 hectare, scrie MoldovaFruct.

„Tata a fost cel care mi-a oferit întreg suportul în selectarea soiurilor. Materialul săditor a fost importat din Italia. Am ales soiuri rezistente, dar și solicitate de consumatori: Kordia, Regina și Royal Helen”, spune tânăra antreprenoare.

Ulterior întreprinderea a plantat prun, dar și piersic plat – o cultură relativ nouă, dar de perspectivă pentru Republica Moldova. În vara aceasta a fost adunată prima recoltă de persic, fructele fiind comercializate preponderent pe piața locală. Pe viitor, Dor-Fruct Group SRL planifică să își extindă suprafețele cu livezi, să instaleze plasa antigrindină și să modernizeze în continuare plantația.

„Avem instalat un sistem de irigare și urmează să facem și alte investiții. Suntem orientați la export și pentru viitor am dori să reușim să exportăm fără intermediari”, spune Dorina.

Tânără este implicată plenar în activitatea întreprinderii: se ocupă de gestionarea finanțelor, administrare, dar și de monitorizarea lucrărilor în câmp.

„Am studiat Finanțe și Bănci, un domeniu care nu prea are tangență cu agricultura, dar nu-mi regret alegerea. Consider că, pentru o afacere de succes în domeniu producerii fructelor este necesar în primul rând să studiem atent piața, să facem analizele de bază: ale solului, apei, să alegem corect terenul, unde alegem să plantăm, soiuri rentabile pentru a minimiza riscurile și să implementăm tehnologii moderne de producere”, afirmă producătoarea.

Dor-Fruct Group SRL este o afacere de familie în care fiecare membru are sarcinile proprii care au fost divizate din start.

„Suntem implicați în gestionarea cu succes a afacerii și suntem siguri că în câțiva ani vom obține rezultate remarcabile”, subliniază Dorina Tataru.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală