Festivalul creditelor începe să ia avânt

24 Iul. 2023, 16:53
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2023, 16:53 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

După relaxarea continuă a politicii monetare de către Banca Națională a Moldovei, băncile au început să ieftinească împrumuturile. În luna iunie 2023, Republica Moldova a înregistrat o creștere a volumului creditelor noi acordate cu 0,8% față de luna anterioară, conform datelor băncii centrale. Totalul creditelor noi acordate în această perioadă a atins suma de 4 117,2 milioane lei.

Din totalul creditelor noi, cea mai mare parte, adică 67,3%, au fost credite în moneda națională, însumând 2 771,1 milioane lei. Aceasta a reprezentat o creștere de 1,8% comparativ cu luna precedentă. Pe de altă parte, creditele în valută au alcătuit 32,7% din totalul creditelor noi acordate.

În ceea ce privește ratele medii ale creditelor, s-au înregistrat schimbări în funcție de moneda în care au fost contractate. Astfel, rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a înregistrat o scădere de 0,75 puncte procentuale, ajungând la 12,61%. În același timp, rata medie la creditele în valută a crescut cu 0,34 puncte procentuale, atingând 6,36%.

În ceea ce privește termenele de acordare, creditele cu o durată între 2 și 5 ani au fost cele mai solicitate, reprezentând 58,7% din totalul creditelor acordate. În cadrul acestui segment, persoanele juridice au contractat 38,2% din totalul creditelor.

Societățile comerciale nefinanciare au înregistrat o creștere semnificativă în obținerea de credite noi, acestea contractând aproximativ 64,7% din totalul creditelor acordate în luna iunie 2023.

Pe de altă parte, persoanele fizice au contractat credite în valoare de 1 159,8 milioane lei, înregistrând o creștere de 1,6% față de luna precedentă. Din aceste credite, 79,8% au fost destinate consumului, iar majoritatea (791,0 milioane lei) au fost acordate în moneda națională pe termene de la 2 până la 5 ani.

Creditele imobiliare au reprezentat 19,3% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice, cu 83,2% din acestea fiind contractate în moneda națională.

În ceea ce privește ratele medii, creditele de consum acordate în moneda națională au înregistrat o scădere de 1,18 puncte procentuale, ajungând la 13,67%. În același timp, ratele medii la creditele în moneda națională pentru procurarea de imobile au scăzut cu 0,03 puncte procentuale, atingând 11,55%.

Comparativ cu luna precedentă, persoanele juridice au solicitat mai multe credite în moneda națională (+2,8%), în timp ce volumul creditelor în valută s-a diminuat cu 2,9%. Interesant de menționat este faptul că creditele atașate la cursul valutei au crescut de 3,4 ori.

În final, rata medie la creditele acordate persoanelor juridice în moneda națională s-a micșorat cu 0,62 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 12,05%, în timp ce rata medie la creditele în valută s-a majorat cu 0,36 puncte procentuale, ajungând la 6,33%.

Aceste date reflectă evoluția creditelor în Republica Moldova în luna iunie 2023, arătând o creștere semnificativă a volumului de credite acordate, cu o atenție deosebită acordată creditelor în moneda națională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 13:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 13:39 // Actual //  Lupu Eduard

Începând cu 1 octombrie, Fiscul va monitoriza îndeaproape vânzările agenților imobiliari, într-o nouă încercare de a combate evaziunea fiscală. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni de la RLive, evidențiind măsurile stricte care vor fi implementate pentru a asigura conformarea fiscală.

În ciuda colectării a doar 256 de milioane de lei din amenzi pentru evaziune fiscală anul trecut, încasările din conformarea benevolă au depășit un miliard de lei. „Suntem într-o eră în care dezvoltăm instrumente și digitalizăm procesele, astfel încât riscul de a face evaziune fiscală sau costul alternativ este destul de mare”, a explicat Rotaru.

Potrivit ministrului, în prezent, amenzile pentru evaziune fiscală sunt egale cu suma taxelor neachitate, la care se adaugă dobânda de întârziere, ceea ce dublează costul. Un exemplu de dificultate în monitorizarea vânzărilor a fost neeliberarea bonurilor de casă de către comercianți, care era greu de detectat deoarece Serviciul Fiscal verifica aparatele de casă o singură dată pe an sau doar în cadrul controalelor operative.

Rotaru a subliniat că până la 1 iulie, 7 sau 8 tipuri de agenții economici trebuie să se conecteze la sistemul de Monitorizare Electronică a Vânzărilor (MEV), iar până la 1 octombrie, această obligație se va extinde și pentru sectorul HoReCa și agenții imobiliari. „Din moment ce vor fi conectați la MEV, noi vom putea monitoriza aceste vânzări în regim online”, a punctat el.

Această măsură face parte dintr-un efort mai amplu de digitalizare și transparentizare a activităților economice, având ca scop reducerea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la bugetul de stat. Agenții imobiliari și ceilalți operatori economici vizați vor trebui să se conformeze noilor reguli, riscând sancțiuni severe în caz de nerespectare.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău