BNM, conferință de nivel înalt: „Recuperarea economiei în post-pandemie: realități și perspective”

03 Iun. 2021, 11:13
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
03 Iun. 2021, 11:13 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Națională a Moldovei, va organiza mâine, 4 iunie 2021, o conferință de nivel înalt cu genericul „Recuperarea economiei în post-pandemie: realități și perspective”, se anunță în cadrul unui comunicat al băncii centrale.

Acest evenimenteste conceput în cadrul seriei de evenimente prilejuite de aniversarea a 30-a de la fondare și, totodată, reafirmă angajamentul băncii centrale de a fi alături de cetățeni și agenții economici în realizarea mandatului său.

„Conferința va reuni oficiali ai Republicii Moldova și ai organizațiilor internaționale, guvernatori ai băncilor centrale din alte state, reprezentanți ai băncilor comerciale locale, ai mediului de afaceri, precum și experți în politici economice. Întrunirea va oferi posibilitatea unui schimb de opinii de actualitate pentru întreaga planetă, în special referitor la rolul băncilor centrale în înfruntarea provocărilor și identificarea oportunităților în perioada de după pandemie.”, se arată în comunicatul BNM.

Conferința va fi, de asemenea, transmisă pe R LIVE TV și rlive.md.

Astfel, agenda conferinței  se va axa  pe aspecte ce țin de:

  • stabilitatea financiară
  • abordarea riscului sistemic
  • politici de susținere a economiei
  • necesitatea adaptării rapide la tehnologiile inovative
  • elaborarea unor viziuni noi asupra pașilor următori

Incertitudinile existente ridică multe semne de întrebare în fața autorităților, băncilor centrale și a actorilor piețelor care urmează să-și mobilizeze eforturile pentru a se conforma noilor cerințe ale timpului.

Tematica vine în nevoia de a depăși cu rezistență actuala criză, care a adus prejudicii economice colosale și care a avut consecințe severe asupra vieții cetățenilor.

Reuniunea se va desfășura on-line și va fi transmisă în direct pe toate platformele de comunicare ale Băncii Naționale (pagina web, Facebook, Youtube), dar și pe https://www.privesc.eu/ și https://rlive.md/.

Banca Națională a Moldovei

Banca Națională a Moldovei a fost creată la 4 iunie 1991 prin decretul președintelui Republicii Moldova, astfel fiind puse bazele sectorului bancar din țara noastră.

De atunci, au fost înregistrate mai multe realizări importante, cum ar fi introducerea monedei naționale, modificarea obiectivului fundamental de la stabilitatea monedei naționale la stabilitatea prețurilor, tranziția la regimul de țintire a inflației, consolidarea independenței și a capacității Băncii Naționale a Moldovei, implementarea unei noi legislații financiare-bancare care transpune cele mai bune standarde internaționale și ale Uniunii Europene, precum și alte realizări majore pentru reformarea, dezvoltarea și fortificarea mediului financiar-bancar.

Agenda Evenimentului

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:53 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat miercuri o nouă ofensivă tarifară globală, în care a inclus 183 de state și teritorii – printre care și… Insula Heard și Insulele McDonald, situate la peste 1.700 km de Antarctica și populate exclusiv de pinguini, foci și păsări marine. Populație umană: zero. Exporturi către SUA: tot zero.

Măsura face parte dintr-o strategie autointitulată „protecționism reciproc”, prin care SUA impune tarife de până la 50% statelor și regiunilor cu care are un deficit comercial.

Insulele Heard și McDonald, teritorii izolate ce aparțin Australiei, au fost incluse pe listă fără să aibă vreo activitate economică internațională. Alături de ele, și Diego Garcia, un atol din Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, a fost vizat de un tarif „general” de 10% – deși acolo nu trăiesc civili, ci doar personal militar, în proporție covârșitoare american.

„Trump a reușit performanța să taxeze teritorii care nu exportă nimic și unde singurii rezidenți sunt foci, pinguini și soldați americani. Asta da reciprocitate!”, a comentat ironic un analist internațional pe platforma X.

În lista de ținte comerciale se regăsesc însă și parteneri economici majori:

China – tarif de 34%
Uniunea Europeană – 20%
Vietnam – 46%
Indonezia – 32%, în special pentru cafea
Marea Britanie, Mexic și Canada – 10%

Tarifele se aplică în mod uniform, fără a ține cont de relațiile economice strategice sau de efectele colaterale: Vietnamul, de exemplu, este locul unde multe companii americane, precum Nike, și-au relocat producția pentru a evita tarifele anti-China. Acum, aceste mutări devin inutile.

În cazul Indoneziei, consumatorii americani vor plăti mai mult pentru cafea, chiar dacă SUA nu exportă aproape deloc cafea în regiune. „Reciprocitatea” lui Trump riscă să lovească exact în consumatorul american, spun economiștii.

Paradoxal, țări precum Rusia, Iran, Cuba, Brunei, Somalia, Seychelles sau Tuvalu NU au fost vizate de noile măsuri. Rusia, de exemplu, a fost scutită, în ciuda unui volum comercial de 3,5 miliarde USD în 2024, în principal din comerțul cu îngrășăminte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ