A început strângerea orzului: câmpurile arată bine, așteptările sunt mari, dar depinde cum va decurge recoltarea

01 Iul. 2021, 14:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iul. 2021, 14:01 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În Republica Moldova a început recoltarea orzului, iar în acest sens, Agrobiznes.md a luat legătura cu Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, director interimar al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți, pentru a obține o prognoză referitor la recoltarea cerealelor care a fost demarată.

Expertul spune că recoltarea a început cu orzul de toamnă, cultură furajeră, însă din cauza precipitațiilor înregistrate, în ultima perioadă, aceasta se poate prelungi și există anumite riscuri.

”Orzul este cultură furajeră, desigur este și orz pentru bere, dar la noi nu se folosește, așa că toată cantitatea merge la furaj. Calitatea este bună, de obicei orzul se seamănă după porumb, anul trecut porumbul a fost compromis în mare parte, cât și producția la floarea-soarelui a fost compromisă, de aceea pe multe câmpuri, orzul este pătulit. Desigur contează și nivelul de fertilitate a solului, locul amplasării și alți factori, dar în general, recoltarea  orzului va fi complicată din motiv că orzul este destul de pătulit. Dacă va ploua în această perioadă, procesul de recoltare va fi îngreunat și mai mult” a menționat Boris Boincean.

Expertul susține așteaptă rezultate bune, întrucât toate câmpurile arată destul de bine.

”Toate câmpurile pe care le-am văzut, arată destul de bine, așteptările sunt destul de mari, dar depinde cum va decurge recoltarea. Roada va fi comparativ cu alți ani, destul de bună, estimativ circa 4 tone per hectar minim, o medie pe țară destul de bună, luînd în calcul toate condițiile meteo mai puțin favorabile. Dar aș vrea să vorbim despre cantitate atunci când toate câmpurile vor fi recoltate, altfel riscăm să rămânem numai cu prognoza care este bună, dar nu precisă” a subliniat Boris Boincean.

În urma evaluării suprafețelor agricole din țară, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și potrivit informațiilor operative, deținute de direcțiile agricole, pentru recolta anului 2021 au fost semănate culturi cerealiere pe o suprafață de circa 418, 9  mii ha, inclusiv:  318 mii ha cu grâu de toamnă și de primăvară, 64  mii ha cu orz de toamnă și de primăvară, rapiță – 33,9  mii ha, alte culturi – 2  mii ha. Suprafața culturilor cerealiere, comparativ cu anul 2020 (389,8 mii ha), este mai mare cu circa 7%, iar comparativ cu anul 2019, este mai mică cu circa 5% (444,2 mii ha).

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală