Fermierii din Republica Moldova manifestă un interes tot mai intens faţă de noile tendinţe din industria alimentelor ecologice şi încearcă să valorifice oportunităţile oferite de cererea tot mai mare pentru mâncarea sănătoasă de pe piaţa autohtonă şi cea externă.
În acest context, în perioada 27 – 30 septembrie, patru antreprenori agricoli moldoveni, care au participat anterior la o întâlnire de afaceri de tipul Business-to-Business (B2B), organizată la Palermo, Italia, încearcă să aplice unele idei noi aflate acolo în activităţile şi afacerile pe care le desfăşoară.
Vizita a avur loc în cadrul proiectului internaţional de consolidare a sectorului de produse ecologice din ţările Parteneriatului Estic, „Into the Sun”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat în ţara noastră de MOVCA.
În cadrul vizitei, antreprenorii moldoveni au avut întrevederi cu diverse companii, au discutat cu antreprenori din Lituania, Georgia şi Italia. Astfel, businessmenii moldoveni au avut ocazie să afle lucruri noi, inclusiv legate de depozitarea şi procesarea producţiei ecologice.
„Drept urmare, o întreprindere agricolă din Republica Moldova a început să fabrice, după exemplul fermierilor georgieni, ţuică din boabe de struguri ecologici şi s-o propună pentru început spre testare turiştilor care vizitează gospodăria respectivă”, a precizat Victoria Ceban, directorul executiv al Asociației MOVCA.
În urma acestei experiențe, unii producători își propun să lanseze activități de procesare a cerealelor ecologice.
Cât priveşte exportul, unele oportunităţi au fost discutate cu antreprenori din Lituania, care au deja experienţă în accesarea lanţurilor europene de livrări ale produselor agricole ecologice. În prezent, producătorii moldoveni nu pot să ofere însă nici volumele minime de mărfuri solicitate, iar extinderea suprafeţelor de culturi agricole certificate ecologic e o chestiune de durată.
Modul de amplasare şi de amenajare a standurilor cu aceste produse din marketurile italiene ar putea fi un exemplu demn de urmat atât în cadrul punctelor de comerţ, cât şi al diferitelor expoziţii şi târguri.
Proiectul „Into the Sun” are scopul de a contribui la sporirea calităţii produselor agricole ecologice, intensificarea cooperării dintre fermieri şi procesatori, stimularea relaţiilor comerciale şi crearea unor oportunităţi de afaceri între ţările Parteneriatului Estic şi cele ale Uniunii Europene.