Asta nu se învață la școală! Cele mai bune lecții de succes oferite de Bezos, după 27 de ani în calitate de CEO Amazon

07 Iul. 2021, 16:42
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Iul. 2021, 16:42 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Ziua de luni, 5 iulie, a fost ultima zi a lui Jeff Bezos în funcția de CEO al Amazon, compania pe care a lansat-o în 1994 ca vânzător de cărți online, care este acum un behemoth de comerț electronic în valoare de 1,7 trilioane de dolari – compania care l-a făcut cea mai bogată persoană din lume cu aproape 200 de miliarde de dolari avere.

De-a lungul celor aproximativ 27 de ani ai lui Bezos ca CEO, el a împărtășit în mod regulat sfaturile și lecțiile învățate în interviuri și scrisorile sale anuale către acționarii Amazon.

Iată câteva dintre cele mai bune exemple despre ceea ce Bezos, în vârstă de 57 de ani, a împărtășit de-a lungul anilor.

Asumă-ți riscuri

„Când te gândești la lucrurile pe care le vei regreta când ai 80 de ani, acestea sunt aproape întotdeauna lucrurile pe care nu le-ai făcut. Foarte rar vei regreta ceva ce ai făcut, care a eșuat și nu a funcționat sau altceva”, a spus Bezos într-un interviu din 2018.

Această filozofie a ajutat la modelarea vieții lui Bezos înainte de a lansa chiar Amazon. Când avea doar 30 de ani, Bezos avea un loc de muncă pe Wall Street la hedge fund D. E. Shaw, dar a văzut promisiuni în viitorul economiei internetului și a avut ideea de a construi o librărie online. Șeful lui Bezos a fost de acord că ideea are potențial, dar a încercat totuși să-l convingă pe Bezos că ar fi mai puțin risc să păstreze locul de muncă pe care îl avea.

„Nu vorbesc doar despre lucruri de afaceri”, a spus el. „E ca și cum„ Iubesc acea persoană și nu i-am spus niciodată ”și știi, 50 de ani mai târziu îți spui:„ De ce nu i-am spus? De ce nu m-am dus după ea? ‘

Ia decizii bune – rapid

Bezos consideră că cheia menținerii unei afaceri inovatoare este de a lua „decizii de înaltă calitate și cu viteză mare”.

În scrisoarea sa din 2015 adresată acționarilor Amazon, Bezos a scris despre importanța vitezei și „agilității” pentru a face din Amazon „o companie mare care este, de asemenea, o mașină de invenție”. Deși admite că unele decizii sunt „ireversibile sau aproape ireversibile”, majoritatea nu sunt.

„Majoritatea deciziilor … sunt schimbabile, reversibile – sunt uși în două sensuri”, a scris el. În aceste cazuri, atunci când luați o decizie care este „suboptimă”, potrivit lui Bezos, „nu trebuie să trăiți cu consecințele atât de mult. Puteți redeschide ușa și puteți reveni. ”

Aceste tipuri de decizii ar trebui luate „rapid”, potrivit lui Bezos. În caz contrar, a scris el, persoanele sau companiile care petrec prea mult timp deliberând asupra deciziilor reversibile riscă să fie supuse „încetinirii, aversiunii necugetate la risc, eșecului de a experimenta suficient și, în consecință, invenției diminuate”.

„Toate cele mai bune decizii ale mele în afaceri și în viață au fost luate cu inimă, intuiție, curaj – nu [cu] analiză”, a spus Bezos într-un interviu acordat Clubului Economic Washington D.C. în 2018.

Găsește-ți menirea

Descoperirea pasiunii tale în viață este un punct central în sfaturile pe care Bezos le oferă cel mai adesea angajaților săi mai tineri, precum și celor patru copii ai săi, a declarat miliardarul la Forumul Centrului Prezidențial George W. Bush în 2018.

„Poți avea un loc de muncă sau poți avea o carieră sau poți avea o chemare”, a spus Bezos. „Și dacă poți să dai seama cum să faci un apel, ai reușit să câștigi jackpot-ul, pentru că asta este marea problemă.”

Cu alte cuvinte, găsirea unei modalități de a face carieră din pasiunea ta este ideea lui Bezos despre adevăratul succes. Și, el crede că toată lumea are o pasiune.

„Nu tu îți alegi pasiunile, pasiunile tale te aleg pe tine”, a spus el în acel moment. „Toți suntem înzestrați cu anumite pasiuni, iar oamenii norocoși sunt cei care ajung să urmeze acele lucruri.”

În timp ce Bezos a spus că și-a urmat pasiunea de „inventator de garaje” atunci când a lansat Amazon, în ultimii ani miliardarul a recunoscut că adevărata sa pasiune pe tot parcursul vieții a fost spațiul.

„De când aveam 5 ani – atunci când Neil Armstrong a pășit pe suprafața lunii – am fost pasionat de spațiu, rachete, motoare cu rachete, călătorii spațiale”, a spus el în 2019.

Bezos a cheltuit miliarde de dolari finanțând compania sa spațială, Blue Origin, iar pe 20 iulie va zbura în spațiu cu fratele său.

„Calea spre succes este orice, numai nu dreaptă”

În scrisoarea sa din 2018 adresată acționarilor Amazon, Bezos a inclus o secțiune intitulată „Intuitia, curiozitatea și puterea rătăcirii”. În acea secțiune, CEO-ul Amazon a scris despre importanța rezervării timpului pentru explorarea curiozității dvs. pentru a veni cu soluții noi, inovatoare la provocări.

Afacerea Amazon poate depinde de eficiență, clienții comandând aproape orice produs și se așteaptă ca acesta să fie livrat la ușa lor în câteva zile sau mai puțin. Dar, Bezos crede că este necesară o doză sănătoasă de ineficiență pentru a reuși. În scrisoare, el descrie acest lucru drept „rătăcire” sau explorarea și experimentarea chiar dacă aceasta înseamnă o cale giratorie către o soluție.

Potrivit lui Bezos, una dintre lecțiile pe care le-a învățat construind Amazon a fost „că succesul poate veni prin iterație: inventează, lansează, reinventează, relansează, reia, clătește, repetă, din nou și din nou”, a scris el, adăugând că „ calea spre succes este orice, în afară de dreaptă. ”

Nu vă pierdeți originalitatea

În aprilie, în ultima sa scrisoare către acționari în calitate de CEO al Amazon, Bezos a scris despre importanța menținerii „originalității” voastre.

„Știm cu toții că caracterul distinctiv – originalitatea – este valoros”, a scris Bezos. „Toți suntem învățați să„ fii tu însuți ”. Ceea ce îți cer cu adevărat este să îmbrățișezi și să fii realist cu privire la câtă energie este necesară pentru a menține caracterul distinctiv. Lumea vrea să fii tipic – într-o mie de feluri, te atrage. Nu lăsa să se întâmple. „

Bezos a continuat spunând că „merită” să vă mențineți caracterul distinctiv, chiar dacă necesită „o muncă grea continuă”.

„A fi tu însuți merită, dar nu te aștepta să fie ușor sau gratuit ”, a scris Bezos.

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Taylor Sheridan, creatorul seriei de succes Yellowstone şi a prequel-ului său, 1883 şi 1923, a dovedit că sfatul pe fiecare scriitor primeşte: ‘Scrie despre ceea ce cunoşti’, este bine de urmat, după cum scrie Daily Mail, într-un articol despre parcursul său atipic.
El a scris despre viaţa emoţionantă a unui cowboy – una cu care el este foarte familiar. Este o viaţă pe care a trăit-o în fiecare zi, nu doar ca un copil, ci şi acum – în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari nume din Hollywood, scrie businessmagazin.ro.

El, soţia sa de 10 ani, Nicole, şi fiul lor, Gus, trăiesc în Texas, unde deţine mai multe ferme, unde îşi creşte caii şi vitele.
Conexiunea lui Sheridan cu acest mod de viaţă fără îndoială oferă o inspiraţie nesfârşită pentru spectacolul său despre Duttons, o familie de fermieri care administrează cea mai mare fermă din SUA. Actorul-scenarist dovedeşte că poţi transforma viaţa de zi cu zi pe care o duci în recunoaştere critică, în armate de fani şi în venituri de sute de milioane de dolari.

Yellowstone a fost ignorat la premiile Golden Globe din momentul lansării sale din 2018, dar drama western modernă a fost finalmente nominalizată pentru o statuetă în ultimul an, iar Kevin Costner a şi câştigat premiul pentru „Cel mai bun actor într-o serie de dramă” pentru rolul său ca John Dutton, patriarhul familiei.Serialul a fost inclus în lista celor mai urmărite pe platformele de streaming. În acelaşi timp, în clasamentul transmisiunilor TV, Yellowstone a luat primul loc, învingând America’s Got Talent, iar 1923 a ajuns pe locul şapte.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără parcursul atipic al scenaristului seriilor.

Sheridan s-a născut în Cranfills Gap, un orăşel situat la sud-vest de Dallas, cu o populaţie de sub 300 de locuitori, unde familia sa avea o fermă. După divorţul părinţilor săi, mama sa a vândut ferma şi s-a mutat în Wyoming, potrivit revistei Fort Worth Magazine. Şi-a petrecut verile şi weekend-urile călărind caii. În anii ‘90, Sheridan a studiat teatrul la Texas State University, deşi se spune că şi-a dorit să devină şeriful oraşului său natal, dar a renunţat şi s-a mutat în Austin.
Acolo tundea peluze şi vopsea case pentru bani, când a fost descoperit de o agenţie de talent din Chicago, în timp ce căuta un loc de muncă într-un mall. Aceştia i-au cumparat un bilet de avion, dar el l-a vândut şi a folosit banii pentru a conduce camionul său până în Chicago, deoarece nu-i plăcea să zboare, potrivit Austin American-Statesman.

Cariera lui ca actor l-a dus la New York şi apoi la Los Angeles, unde a continuat să aibă dificultăţi financiare. În acea perioadă, nu câştiga mulţi bani, aşa că a locuit într-un camion şi a închiriat un cort pe o rezervaţie unde locuiau prietenii lui, la nord de LA. „Am fost foarte sărac, dar am ales să nu renunţ şi să nu mă întorc acasă”, a spus Sheridan. Este o schimbare radicală faţă de acum, când generează mai mult de 1 miliard de dolari în show-uri TV, potrivit Australian Financial Review.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău