Ce să fac cu banii mei? Sfaturi de la miliardarul Mark Cuban

07 Iul. 2021, 11:15
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Iul. 2021, 11:15 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Cu siguranță vă este cunoscut numele acestui miliardar, dar cine este Mark Cuban și cum și-a câștigat banii? Este posibil să-l cunoașteți ca fiind unul dintre rechinii din spectacolul de succes „Shark Tank”, dar cubanezul este mai mult decât o personalitate TV – el este, de asemenea, proprietarul Dallas Mavericks și un investitor de succes. A câștigat primul său milion în 1990 după ce și-a vândut afacerea către CompuServe și apoi a câștigat un salariu de 5,9 miliarde de dolari după ce și-a vândut serviciul de streaming audio online către Yahoo în 1999. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să gestionezi cu banii și să devii milionar.

Nu ezita să riști

Vorbiți cu orice milionar sau miliardar care și-au obținut averea singuri și s-ar putea să predice importanța asumării riscurilor calculate. Uneori, riscurile și recompensele merg mână în mână, așa cum a subliniat cubanezul într-un interviu din 2017 cu revista Money, în timp ce discuta despre valoarea investiției economiilor tale. El a explicat că este posibil să economisești un milion de dolari, dar numai dacă ești disciplinat și îți asumi riscuri. Mulți dintre cei care obțin niveluri mai ridicate de succes financiar nu se tem să investească pentru îmbunătățirea viitorului lor – indiferent dacă investesc pe piață, într-o afacere sau în educația lor.

Investește doar până la 10% în afaceri riscante

Dacă riscați în domeniul investițiilor, limitați suma cu care o contribuiți.

„Dacă ești un adevărat aventurier și vrei cu adevărat să arunci bani, s-ar putea să iei 10% și să-l pui în bitcoin sau Ethereum, dar dacă faci asta, trebuie să te prefaci că ai pierdut deja banii “, a declarat cubanezul pentru Vanity Fair. “Este ca și cum ai colecționa artă, este ca și cum ai colecționa cărți de baseball, este ca și cum ai colecționa pantofi – ceva merită ceea ce ar plăti altcineva pentru asta. Aș limita (investițiile riscante) la 10%.”

Păstrați niște bani într-un cont de economii

Într-un interviu exclusiv cu Young Money, o companie de educație și mass-media în domeniul finanțelor personale, cubanezul a oferit acest sfat general de investiții și apoi a urmat afirmația spunând:

„Idioții care îți spun să-ți pui banii pe piață pentru că în cele din urmă vor crește să vă spun asta pentru că încearcă să vă vândă ceva. Bursa este probabil cel mai prost vehicul de investiții de acolo. ”

Deși unii investitori cred că piața de valori este biletul spre bogăție, alții consideră că piața este prea riscantă și volatilă. Bursa poate fi profitabilă într-o zi, însă este nevoie de o singură recesiune pentru a pierde totul. În loc să vă puneți toate economiile la bursă, cubanezul încurajează să păstrați niște bani într-un cont de economii pentru zile negre, astfel încât să fiți protejat dacă ceva nu merge bine.

Economisiți 6 luni de venit

„Dacă nu îți place slujba la un moment dat sau te concediezi sau trebuie să te muți sau ceva nu merge bine, vei avea nevoie de venituri de cel puțin șase luni”, a spus el.

Găsiți o modalitate de a investi ieftin în piață

Dacă doriți să vă plimbați pe piață, cubanezul vă sfătuiește să faceți acest lucru în siguranță pentru a vă reduce riscul. În conversația sa cu Money, el a sugerat să investească într-un fond mutual mutual. Acestea sunt investiții care vă permit să vă combinați activele cu activele altor investitori, ceea ce oferă o modalitate mai ieftină de a vă diversifica portofoliul. După cum spune cubanezul:

„Dacă puteți găsi o modalitate de a investi ieftin pe piață, puteți începe să vă construiți valoarea netă”.

Dacă nu înțelegeți pe deplin riscurile unei investiții pe care o luați în considerare, este în regulă să nu faceți nimic

Cubanezul a dat acest sfat într-un blog de pe site-ul său intitulat „Cele mai bune sfaturi de investiții pe care le veți primi vreodată”. Deși investițiile îți pot construi valoarea netă și te pot pune pe calea spre libertatea financiară, nu există nicio garanție că o strategie de investiții va da roade.

Înainte de a investi, asigurați-vă că cunoașteți riscurile și pregătiți-vă pentru posibilitatea de a pierde bani. Dacă aveți îndoieli – sau dacă există prea multă incertitudine în jurul unei investiții – este ok să vă păstrați banii până când apare oportunitatea potrivită.

Nu lăsa frica să fie un obstacol

Cubanezul a împărtășit această afirmație în cartea sa „Cum să câștigi la sportul afacerilor: dacă pot să o fac, o poți face”. Frica este un sentiment natural, dar este și unul dintre cei mai răi dușmani ai succesului. Dacă vrei să mergi înainte, ieși din calea ta și nu te mai ascunde în spatele fricii – te ține blocat în același loc și înăbușă creșterea.

Dacă investiția este nouă pentru tine, frica și înțelegerea sunt normale. În loc să lăsați să vă împiedice, educați-vă cu privire la diferite strategii de investiții pentru a vă construi încrederea – când sunteți gata, începeți cu investiții mai ieftine și mai sigure.

Fii un cumpărător inteligent

Există o legătură clară între a fi un cumpărător inteligent și un investitor priceput. Într-una dintre postările de blog ale lui Mark Cuban despre cele mai bune sfaturi de investiții, el explică modul în care numerarul creează randamente tranzitorii. El încurajează să analizați cât cheltuiți pe parcursul unui an și apoi a sugerat să profitați de numerar, cantitate și reduceri pentru a obține o rentabilitate mai bună a banilor dvs. Cu alte cuvinte – cel mai bine este să cumpărați în vrac.

 

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 05:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Oct. 2021, 05:40 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Într-un interviu pentru Bani.md, agentul imobiliar Liliana Popescu a menționat că moldovenii cumpără apartamente din blocuri vechi pentru investiții. Apartamentele sunt oferite cu chirie sau sunt vândute la un preț mai mare după ce se repară.

„Sunt foarte multe solicitări pentru blocurile vechi, pentru că prețul este mai mic. De exemplu, dacă cumperi un apartament în stare deplorabilă cu 20 de mii, în vânzare îl poți scoate în vânzare chiar și cu 35 de mii.”.

Potrivit Lilianei Popescu, astfel de solicitări vin în special de la persoanele care lucrează peste hotare. Clienții fac reparații și dau apartamentele în chirie sau le scot la vânzare la un preț mai mare.

În general, moldovenii preferă apartamentele cu o cameră și living, iar familiile își doresc apartament cu două camere și living.

Cea mai bună perioadă de vânzare a apartamentelor este atunci când revine diaspora acasă, de sărbători precum Crăciun sau Paști.

„Indiferent că lucrează peste hotare vor să aibă ceva acasă.”, spune Liliana Popescu.

Mai multe detalii despre tendințele de pe piața imobiliară, aflați în interviul ce urmează.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie