Dorina Tătaru: o afacere de succes în domeniu producerii fructelor presupune, în primul rând, să studiem atent piața

13 Aug. 2021, 15:15
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
13 Aug. 2021, 15:15 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Dorina Tataru este o tânără antreprenoare care administrează împreună cu membrii familiei o afacere în domeniul producerii fructelor. Împreună cu familia au lansat întreprinderea Dor-Fruct Group SRL în satul Pitușca, Călărași, aceștia dețin livezi de cireș, prun și piersic plat.

„Încă din perioada când îmi făceam studiile am înțeles că îmi văd viitorul acasă, în Moldova și îmi doream să pun bazele unei afaceri. Tata se ocupa cu exportul de fructe, în special cireșe. De aici a și apărut ideea să ne axăm pe cultivarea profesională a fructelor”, a relatat Dorina.

Întreprinderea Dor-Fruct Group SRL a fost lansată în 2019,în satul Pitușca, Călărași. Mai întâi au fost înființate suprafețe de livadă intensivă de cireș. Inițial livada a fost plantată pe 11 hectare, scrie MoldovaFruct.

„Tata a fost cel care mi-a oferit întreg suportul în selectarea soiurilor. Materialul săditor a fost importat din Italia. Am ales soiuri rezistente, dar și solicitate de consumatori: Kordia, Regina și Royal Helen”, spune tânăra antreprenoare.

Ulterior întreprinderea a plantat prun, dar și piersic plat – o cultură relativ nouă, dar de perspectivă pentru Republica Moldova. În vara aceasta a fost adunată prima recoltă de persic, fructele fiind comercializate preponderent pe piața locală. Pe viitor, Dor-Fruct Group SRL planifică să își extindă suprafețele cu livezi, să instaleze plasa antigrindină și să modernizeze în continuare plantația.

„Avem instalat un sistem de irigare și urmează să facem și alte investiții. Suntem orientați la export și pentru viitor am dori să reușim să exportăm fără intermediari”, spune Dorina.

Tânără este implicată plenar în activitatea întreprinderii: se ocupă de gestionarea finanțelor, administrare, dar și de monitorizarea lucrărilor în câmp.

„Am studiat Finanțe și Bănci, un domeniu care nu prea are tangență cu agricultura, dar nu-mi regret alegerea. Consider că, pentru o afacere de succes în domeniu producerii fructelor este necesar în primul rând să studiem atent piața, să facem analizele de bază: ale solului, apei, să alegem corect terenul, unde alegem să plantăm, soiuri rentabile pentru a minimiza riscurile și să implementăm tehnologii moderne de producere”, afirmă producătoarea.

Dor-Fruct Group SRL este o afacere de familie în care fiecare membru are sarcinile proprii care au fost divizate din start.

„Suntem implicați în gestionarea cu succes a afacerii și suntem siguri că în câțiva ani vom obține rezultate remarcabile”, subliniază Dorina Tataru.

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sectorul construcțiilor din Republica Moldova este grav afectat de instabilitate și lipsă de profesionalizare, în contextul unui grad alarmant de muncă neformală, fluctuație ridicată a angajaților și dezechilibru teritorial profund. Avertismentul vine din partea economistului Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, care a prezentat datele în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, vineri, 18 iulie.

Potrivit acestuia, în 2024, 60% din forța de muncă din construcții a activat la negru, iar dintre cei angajați oficial, un sfert își primește o parte din salariu în plic. Această practică a generat pierderi bugetare de 4,2 miliarde de lei doar anul trecut, din neplata contribuțiilor sociale, medicale și a altor taxe.

„Fluctuația anuală a forței de muncă este de 40%, iar lipsa formării profesionale face imposibilă dezvoltarea durabilă a sectorului. Cu asemenea tendințe, nu poți construi profesioniști”, a declarat Ioniță.

Deși valoarea lucrărilor de construcție, în termeni anuali, a atins aproape 21 miliarde de lei, peste 72% dintre acestea sunt concentrate în municipiul Chișinău. Diferențele între regiuni sunt uriașe – în unele raioane investițiile în construcții sunt de 25 de ori mai mici decât în capitală.

În paralel, se observă un declin al sectorului locuințelor noi: în Chișinău, valoarea lucrărilor a scăzut de la 5,6 miliarde lei în 2021 la 4,5 miliarde lei în 2024, iar valoarea de piață a locuințelor noi s-a redus aproape la jumătate – de la 25,5 la 14,1 miliarde lei.

Veaceslav Ioniță subliniază necesitatea unor reforme sistemice, printre care instituirea unei „Case Sociale a Constructorului”, după modelul României, care să asigure protecție angajaților sezonieri din construcții, oferindu-le 75% din salariu în perioadele fără activitate.

„Avuția moldovenilor e în imobile. Dacă nu protejăm sectorul construcțiilor, nu ne protejăm nici pe noi înșine”, a concluzionat expertul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA