Dorina Tătaru: o afacere de succes în domeniu producerii fructelor presupune, în primul rând, să studiem atent piața

13 Aug. 2021, 15:15
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
13 Aug. 2021, 15:15 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Dorina Tataru este o tânără antreprenoare care administrează împreună cu membrii familiei o afacere în domeniul producerii fructelor. Împreună cu familia au lansat întreprinderea Dor-Fruct Group SRL în satul Pitușca, Călărași, aceștia dețin livezi de cireș, prun și piersic plat.

„Încă din perioada când îmi făceam studiile am înțeles că îmi văd viitorul acasă, în Moldova și îmi doream să pun bazele unei afaceri. Tata se ocupa cu exportul de fructe, în special cireșe. De aici a și apărut ideea să ne axăm pe cultivarea profesională a fructelor”, a relatat Dorina.

Întreprinderea Dor-Fruct Group SRL a fost lansată în 2019,în satul Pitușca, Călărași. Mai întâi au fost înființate suprafețe de livadă intensivă de cireș. Inițial livada a fost plantată pe 11 hectare, scrie MoldovaFruct.

„Tata a fost cel care mi-a oferit întreg suportul în selectarea soiurilor. Materialul săditor a fost importat din Italia. Am ales soiuri rezistente, dar și solicitate de consumatori: Kordia, Regina și Royal Helen”, spune tânăra antreprenoare.

Ulterior întreprinderea a plantat prun, dar și piersic plat – o cultură relativ nouă, dar de perspectivă pentru Republica Moldova. În vara aceasta a fost adunată prima recoltă de persic, fructele fiind comercializate preponderent pe piața locală. Pe viitor, Dor-Fruct Group SRL planifică să își extindă suprafețele cu livezi, să instaleze plasa antigrindină și să modernizeze în continuare plantația.

„Avem instalat un sistem de irigare și urmează să facem și alte investiții. Suntem orientați la export și pentru viitor am dori să reușim să exportăm fără intermediari”, spune Dorina.

Tânără este implicată plenar în activitatea întreprinderii: se ocupă de gestionarea finanțelor, administrare, dar și de monitorizarea lucrărilor în câmp.

„Am studiat Finanțe și Bănci, un domeniu care nu prea are tangență cu agricultura, dar nu-mi regret alegerea. Consider că, pentru o afacere de succes în domeniu producerii fructelor este necesar în primul rând să studiem atent piața, să facem analizele de bază: ale solului, apei, să alegem corect terenul, unde alegem să plantăm, soiuri rentabile pentru a minimiza riscurile și să implementăm tehnologii moderne de producere”, afirmă producătoarea.

Dor-Fruct Group SRL este o afacere de familie în care fiecare membru are sarcinile proprii care au fost divizate din start.

„Suntem implicați în gestionarea cu succes a afacerii și suntem siguri că în câțiva ani vom obține rezultate remarcabile”, subliniază Dorina Tataru.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat avizul pozitiv pentru proiectul de lege care declară construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Bălți–Suceava 400 kV, modernizarea stației electrice Bălți 330 kV și construcția unei noi stații electrice Bălți 400 kV drept obiective de utilitate publică de interes național. Inițiativa a fost elaborată de Ministerul Energiei și va permite accelerarea implementării acestui proiect strategic.

„Linia Bălți–Suceava este vitală pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Ne conectăm mai strâns la rețeaua energetică europeană, încurajăm integrarea surselor regenerabile și modernizăm infrastructura critică”, a declarat Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Linia electrică Bălți–Suceava, cu o lungime de 58 km pe teritoriul Moldovei, va permite interconectarea cu România și rețeaua continentală ENTSO-E. Proiectul prevede modernizarea stației electrice existente de 330 kV din Bălți și construcția unei stații noi de 400 kV. Vor fi reabilitate aproximativ 200 de stații electrice, iar 10 transformatoare de 110 kV vor fi înlocuite pentru a spori fiabilitatea sistemului energetic.

În cazul în care traseul liniei afectează terenuri private sau aparținând autorităților locale, acestea vor fi supuse exproprierii, iar proprietarii vor fi informați și compensați echitabil.

Pentru realizarea proiectului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant de 15,4 milioane de euro, echivalent cu 20% din valoarea totală estimată la 77 milioane de euro. Restul fondurilor vor fi asigurate din: un împrumut de 30,8 milioane de euro din partea BERD, ratificat anterior de Parlament o contribuție similară de 30,8 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI).

LEA Bălți–Suceava este a doua dintre cele trei linii electrice de 400 kV planificate pentru consolidarea interconectării Republicii Moldova cu România și rețeaua europeană ENTSO-E. Celelalte două sunt: Vulcănești–Chișinău – în curs de finalizare în 2025, Strășeni–Gutinaș – planificată pentru anul 2030.

Prin această inițiativă, Moldova își reduce dependența de surse energetice externe incerte și se aliniază tot mai strâns cu piața energetică europeană, într-un moment critic pentru securitatea regională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!