(FOTO) TOP 10 dintre cele mai faimoase clădiri din Dubai: de la Burj Khalifa la Muzeul Viitorului

29 Iun. 2021, 13:23
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iun. 2021, 13:23 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Dubai este renumit pentru multe lucruri și găzduiește nenumărate recorduri, dar peisajul său arhitectural este cu ușurință una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale orașului, deoarece zgârie-norii super-înalți stau lângă muzee futuriste. Este un loc unde arhitecții și designerii și-au folosit toată imaginația și au creat noi orizontori, ca din povești.

Iată 28 de clădiri dintre cele mai renumite din Dubai:

1. Burj Khalifa

Aceasta nu este doar una dintre cele mai faimoase clădiri din Dubai, ci și a lumii, fiind cel mai înalt zgârie-nori de pe planetă. De la înălțimea clădirii puteți observa multe puncte de vedere din oraș:  turnul de 828 de metri, cu 160 de etaje, strălucind în depărtare, care se profilează peste orizont.

Burj Khalifa s-a deschis în 2010, după ce a fost construit timp șase ani, 22 de milioane de ore și aproximativ, s-au cheltuit 1,5 miliarde de dolari pentru a fi construit. Clădirea are o serie de alte distincții la numele său, inclusiv cea mai înaltă structură independentă, cel mai înalt etaj ocupat și puntea de observare în aer liber și lift cu cea mai mare distanță de deplasare.

A fost proiectat de Skidmore, Owings & Merrill, firma din spatele celebrului Turn Willis din Chicago și One World Trade Center din New York.

2. Burj Al Arab

Există câteva clădiri din Dubai care sunt recunoscute instantaneu de vizitatori, inclusiv această proprietate de lux în formă de velă, care este, de asemenea, cel mai înalt hotel cu suite din lume.

Este adesea denumit hotel „de șapte stele”, dar acestea nu există. Este o proprietate de cinci stele, cu toate acestea, este aurită în interior cu aur de 24 de carate și întâmpină deseori o listă VIP de oaspeți printre care și Justin Bieber, Roger Federer și Gigi și Bella Hadid.

Burj Al Arab a obținut, de asemenea, câteva titluri record, precum cel mai scump cocktail la 27321 dolari (7.439 dolari) și cel mai mare candelabru de cristal Swarovski, cu cele 21.000 de cristale, în valoare de 1,3 milioane de dolari.

3. The Dubai Mall

Nu arhitectura, ci mărimea acestui centru comercial face ca această clădire să fie renumită în întreaga lume și este destinată să devină mai mare, deoarece extinderea este încă în curs. În prezent, are peste 1.300 de magazine și peste 200 de restaurante.

Clienții din străinătate se vor simți ca acasă, deoarece brandurile din întreaga lume și-au instalat magazinul în Dubai Mall, de la Galeries Lafayette din Franța la Bloomingdale’s și Debenhams din Marea Britanie.

Alte atracții din centru includ acvariul din Dubai și grădina zoologică subacvatică, un parc tematic de realitate virtuală și un patinoar de dimensiuni olimpice. Afară, puteți viziona fântânile coregrafate din Dubai și puteți privi la Burj Khalifa.

4. Atlantis, The Palm

Nu numai faptul că acest hotel de renume mondial are mai mult de 1.500 de camere, dar găzduiește și un parc acvatic record, restaurante susținute de bucătari celebri și un acvariu care adăpostește peste 65.000 de animale marine.

Proprietatea de cinci stele cu tematică oceanică, inspirată de mitul Atlantidei, se află în vârful semilunii Palm Jumeirah. A fost deschis în 2008, iar pentru construcții ar fi fost alocați 1,5 miliarde de dolari.

Arhitectura sa încorporează influențe arabe clasice, cu pietre semiprețioase și cochilii fosilizate utilizate în interior și exterior.

Aici veți găsi și prima instalare a sculptorului de sticlă american Dale Chihuly în Orientul Mijlociu; o sculptură de 10 metri înălțime care folosește mai mult de 3.000 de bucăți de sticlă suflată cu nuanțe vii. Holul are, de asemenea, opt picturi murale pictate manual de artistul spaniol Albino Gonzalez, pe plafoanele arcuite de 19 metri înălțime.

5. Dubai Frame

Sticlă, oțel, aluminiu și beton armat se combină pentru a crea una dintre cele mai faimoase structuri ale orașului. Dubai Frame este una dintre cele mai tinere clădiri de pe această listă, fiind deschisă publicului abia în 2018 și are o înălțime de 150 de metri și o lățime de 95 de metri, oferind vederi ale vechiului și noului Dubai de ambele părți, servind drept „pod metaforic care leagă trecutul bogat al Emiratului de prezentul său magnific ”.

Designul său dreptunghiular a fost inspirat de „raportul auriu” de 1.618, despre care arhitecții și artiștii cred că formează un echilibru structural ideal.

În interiorul structurii de 48 de etaje, există o punte pe cer, pe care un lift vă va plimba timp de 75 de secunde printre expoziții la spun povestea Dubaiului de la începuturi până în prezent.

6. Muzeul Viitorului

Firma Dubai Killa Design se află în spatele arhitecturii complexe și unice a Muzeului Viitorului cu înălțimea de 78 de metri, care urmează să fie deschis în acest an.

Ferestrele sale au formă de caligrafie arabă, bazată pe o poezie a lui Mohammed bin Rashid, vicepreședinte și conducător al Dubaiului, despre viziunea sa pentru viitorul orașului. Ideea este că muzeul în formă de tor, îmbrăcat în oțel inoxidabil, cu emisii reduse de carbon, reprezintă energia perpetuă a Dubaiului și o viziune asupra viitorului așa cum o înțelegem prin expoziții, în timp ce golul său eliptic reprezintă ceea ce nu știm încă, conform arhitecților.

Patru etaje se concentrează asupra posibilelor viitoruri ale dezvoltării resurselor spațiului cosmic, ecosistemelor și bioingineriei, precum și asupra sănătății, bunăstării și spiritualității. Un alt etaj prezintă tehnologii din viitorul apropiat care abordează probleme în domenii precum sănătatea, apa, alimentele, transporturile și energia. Există, de asemenea, un etaj dedicat copiilor, cu provocări pe care le pot finaliza „pe drumul spre a deveni viitori eroi”.

7. Gevora Hotel

La 356 metri și cu 75 de etaje, hotelul de patru stele Gevora a devenit cel mai înalt hotel din lume când a fost deschis în 2018, un record pe care l-a obținut de la JW Marriott Marquis Dubai, care are 355 de metri și 72 de etaje (deși acesta este din nou stabilit să fie eclipsat de Turnul Ciel cu 82 de etaje din Dubai Marina până în 2023).

Construcția hotelului a durat 12 ani și se spune că a costat mai mult de Dh500m. Proprietatea are mai mult de 500 de camere și apartamente, plus cinci restaurante și este recunoscută prin fațada sa aurie și structura conică a coroanei piramidale în partea de sus.

8. Dubai Opera

În inima Downtown Dubai se află acest teatru cu 2.000 de locuri, multi-format, care găzduiește spectacole de clasă mondială pe tot parcursul anului. Clădirea în formă de dhow, proiectată de arhitectul principal Janus Rostock din Atkins și deschisă în 2016, este un tribut adus istoriei maritime a orașului.

A fost conceput având în vedere flexibilitatea, astfel încât poate găzdui de la muzicale la balete și prezentări de modă până la expoziții de artă. Opera, situată la câțiva pași de Dubai Mall, are, de asemenea, un restaurant pe acoperiș și o grădină panoramică, cu vedere la Fântâna Dubai și Burj Khalifa.

Programul de divertisment de aici este incredibil de variat.

9. Etihad Museum

Nu numai că puteți explora bogatul patrimoniu al Emiratelor în exponatele de la acest muzeu, dar și locul este istoric în sine. Clădirea de 25.000 de metri pătrați este situată acolo unde a stat odată Casa Uniunii – locul unde a fost semnată constituția, iar Emiratele Arabe Unite au fost fondate, pe 2 decembrie 1971.

Muzeul are un acoperiș alb curbat, atrăgător, care a fost inspirat de forma tratatului. Proiectată de firma canadiană Moriyama & Teshima Architects, clădirea are, de asemenea, șapte coloane, simbolizând stilourile utilizate pentru semnarea acordului pentru fiecare emirat.

Muzeul Etihad găzduiește o bibliotecă, un centru de educație, un spațiu expozițional temporar și un restaurant. Peste opt pavilioane permanente, descoperiți evenimentele care au condus la unificarea țării, cu accent pe 1968 până în 1974, și ce înseamnă constituția sa pentru drepturile și responsabilitățile Emiratis.

10. Cayan Tower

Aceeași firmă de arhitectură din spatele proiectului Burj Khalifa și Trump Tower din Chicago este responsabilă pentru acest zgârie-nori de 306 metri înălțime, cu 75 de etaje, în Dubai Marina.

Clădirea de apartamente de lux distinctivă și răsucitoare este cea mai înaltă din lume, cu o spirală de 90 de grade.

Fost cunoscut sub numele de Turnul Infinitului, structura este complexă, fiecare etaj rotindu-se cu 1,2 grade în jurul unui elevator cilindric, formând răsucirea care își sculptează nișa într-un orizont deja impresionant și plin de viață.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
03 Aug. 2021, 16:07 // Actual //  Otilia Cotruța

Premierul desemnat Natalia Gavrilița a depus azi la secretariatul Parlamentului dosarul noului Guvern. Acesta include programul de guvernare și lista membrilor noului cabinet, care include 15 miniștri și viceprim-miniștri.

Natalia Gavrilița, prim-ministru

Natalia Gavrilița este vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019, a fost ministra Finanțelor în guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, a fost director general al Fondului Global pentru Inovare. A activat ca secretar de stat al Ministerului Educației, în perioada 2013-2015. A mai deținut funcția de șefă a Departamentului politici și dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului și șefă a Departamentului politici și coordonarea asistenței externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internațională pentru Banca Mondială, UNICEF și alte organizații internaționale. Natalia Gavrilița este licențiată în drept internațional și are un masterat în politici publice la Școala de Guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard.

Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene

Nicu Popescu este cercetător și expert în politică externă, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în cadrul Guvernului Maiei Sandu. Nicu Popescu este profesor universitar asociat la Institutul de Științe Politice (Sciences Po) din Paris și director al programului Europa lărgită din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), biroul de la Paris. Anterior a activat în cadrul unor centre de cercetare de la Bruxelles (CEPS), Londra (ECFR), și Paris (EUISS). Nicu Popescu are peste 60 de publicații științifice și cărți în domeniul politicii externe și de securitate. Este licențiat al Universității de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) și Doctor în Științe Politice și magistru în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Central Europeană, Budapesta.

Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Andrei Spînu este Secretar general al Administrației Președintelui Republicii Moldova și secretar general al Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019, a deținut funcția de Secretar general al Guvernului Republicii Moldova, iar în perioada 2015–2016 a fost viceministru al Tineretului și Sportului. Este antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale cu un portofoliu de companii internaționale și cofondator al organizațiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului Dreamups Innovation Campus și JCI Chișinău. Andrei Spînu este licențiat în business și administrarea afacerii, iar din 2018 urmează un program de masterat în domeniul guvernării la Harvard University Extension School.

Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare 

Vlad Kulminski a fost Consilier pe politica externă și planificare strategică în Guvernul Maia Sandu. În perioada 2020 – 2021, a deținut funcția de Consilier pentru Reglementarea Conflictelor în cadrul Biroului anti-criza al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). A elaborat și a implementat programe în domeniul soluționării conflictelor și bunei guvernări din regiune, în cadrul diferitor organizații internaționale, inclusiv Dialog Umanitar din Elveția, PNUD, DFID, Banca Mondială. În perioada 2016 – 2019 a fost Directorul Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS). A activat în calitate de expert politic la Ambasada SUA și cea a Marii Britanii în Moldova. Vlad Kulminski este magistru în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Central Europeană din Budapesta și mai deține un master în administrație publică de la Școala Maxwell de cetățenie și afaceri publice din New York, SUA. Vlad Kulminski este absolvent al programelor Fulbright și John Smith și al Programului pentru tineri lideri ai Conferinței de securitate de la München.

Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare 

Iurie Țurcanu este expert în digitalizare, cu o experiență de 15 ani în domeniu. În prezent este Coordonator Digitalizare la Agenția de Guvernare Electronică unde activează din 2011, iar în perioada 2019 – 2020 a deținut funcția de director. Iurie Țurcanu este unul dintre dezvoltatorii principalelor platforme digitale guvernamentale precum MCloud, Msign, MPass, Mobile e-ID, MConnect. În perioada 2000 – 2011 a fost șeful Direcției Analiză și Proiectare a Sistemelor Informaționale la Endava Group. Din 2005 este lector universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde predă cursurile de Ingineria Programării și Tehnici și Tehnologii de Guvernare Electronică. A oferit consultanță în domeniul digitalizării și e-guvernării unor structuri din Polonia, Romania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia, Uzbekistan, Zambia, Mozambic. Iurie Țurcan deține diplomă de licență și masterat în domeniul Informaticii a Universității Tehnice a Moldovei.

Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției 

Sergiu Litvinenco este membru fondator și vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019 și 2021 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În 2019 a fost președinte al Comisiei juridice numiri și imunități, iar ulterior – membru al acestei comisii. În cadrul activității din Parlament, a elaborat și promovat acte normative referitoare la realizarea reformei justiției și pentru combaterea corupției, din domeniul electoral (anularea sistemului electoral mixt) și cel al administrației publice. Până a accede în Parlament, a activat în sistemul administrației publice și în cadrul mai multor proiecte finanțate de Banca Mondială, PNUD, UNICEF. De asemenea, a activat în cadrul Unității de reformare a administrației publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat și a oferit consultanță juridică Comisiei Naționale de Integritate, Ministerului Educației, Centrului de Guvernare Electronică etc. A mai fost expert în cadrul proiectelor de dezvoltare a capacităților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova. Sergiu Litvinenco este licențiat în drept și autor al unor publicații de specialitate.

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății

Ala Nemerenco, medic de profesie, este în prezent consilieră a Președintelui Republicii Moldova în domeniul sănătății. În 2019, a fost ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în guvernul condus de Maia Sandu. A activat în cadrul Oficiului de țară a Organizației Mondiale a Sănătății, a fost consultantă a Organizației Mondiale a Sănătății și altor organizații internaționale în Balcani și Asia Centrală, și consilieră personală al ministrului Sănătății din România. În trecut a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară. Ala Nemerenco a activat în calitate de conferențiar universitar al Școlii de Management și Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemițanu”, este doctor în medicină, are peste 50 de articole și lucrări științifice publicate în țară și peste hotare, este autoare și coautoare a 11 manuale, îndrumări metodice, ghiduri și protocoale. Ala Nemerco a elaborat ghidurile pe gripa aviară și situații pandemice pentru autoritățile locale. În 2015-2019, a fost consilieră municipală, președinta Comisiei protecție socială, ocrotirea sănătății, educație, cultură și mass-media în Consiliul Municipal Chișinău. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării

Anatolie Nosatîi este militar decorat, cu experiență de peste 30 de ani în Armata Națională și structuri militare internaționale. Până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada 2014–2018, a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii. Anatolie Nosatîi a absolvit Institutul Militar de Arme Întrunite din Odesa și are un masterat în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA. Este decorat cu Ordinul „Credință Patriei” și „Meritul Militar”,  Medalia Internațională a Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, și Medalia „Steaua de Bronz” pentru participarea în două misiuni umanitare post-conflict din Irak.

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne

Ana Revenco este consiliera Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și Secretar al Consiliului Suprem de Securitate. A activat în calitate de director executiv a Centrului Internațional „La Strada” Moldova. În perioada 2012-2015, a fost șefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Poliție al MAI, iar în 2013–2015, a fost responsabilă din partea IGP pentru organizarea implementării planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Ana Revenco este licențiată în relații economice internaționale, deține un masterat în administrarea organizațiilor non-profit și este parte a grupului de experți al Consiliului Europei pentru monitorizarea implementării Convenției Europene împotriva traficului de persoane. A fost decorată cu distincția „Meritul Civic” de președintele Nicolae Timofti.

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării

Anatolie Topală este secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. În perioada 2015–2019, a condus Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, iar din 2013 până în 2015 a fost director al Agenției de Asigurare a Calității. A fost șef al Departamentului de studii al Universității de Stat din Moldova și prodecan al Facultății de Matematică și Informatică a USM. Anatolie Topală este conferențiar universitar și doctor în științe fizico-matematice.

Sergiu Gaibu, ministru al Economiei 

Sergiu Gaibu este Director de Program de Politici Economice în cadrul Expert-Grup, responsabil de elaborarea de studii și politici economice și asistență tehnică pentru Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare și Guvern. Anterior a oferit consultanță pentru fortificarea capacităților Agenției pentru Organizația de Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor din Moldova. În perioada 2009 – 2014 a fost membru al comitetului executiv al Băncii Comerciale Române la Chișinău, iar în perioada 2008 – 2016 – expert asociat în cadrul IDIS Viitorul. Sergiu Gaibu are o experiență de peste 20 de ani în domeniul economic și a mai avut colaborări cu GIZ, USAID, BC Mobiasbanca, Moldova Agroindbank. Sergiu Gaibu este licențiat în Relații Economice Internaționale, la Academia de Studii Economice din Moldova.

Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor

Dumitru Budianschi este matematician, economist și expert în finanțe publice, deputat al fracțiunii PAS în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada 2011 – 2021 a deținut funcția de Director de Program „Sector Public: Economie, Finanțe, Management” la Centrul Analitic Expert-Grup. În perioada 2013 – 2019 a activat în calitate de expert și consultant financiar pentru mai multe proiecte și instituții internaționale inclusiv PNUD, BDO Audit, ICON-INSTITUT Engineering, GFA Consulting Group. Dumitru Budianschi a absolvit facultatea de Matematică și Cibernetică la Universitatea de Stat al Republicii Moldova și deține un masterat în Finanțe Publice și Fiscalitate de la Academia de Studii Economice din Moldova.

Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului

Iuliana Cantaragiu este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în guvernul Maia Sandu. Iuliana Cantaragiu este expertă în domeniu protecției mediului și economiei circulare, cu o experiență de peste 20 de ani în sectorul asociativ. A deținut funcția de Director adjunct la Asociația Obștească „Centrul Național de Mediu”, iar în 2020 a activat în calitate de specialist de mediu la Agenția de Servicii Publice, în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială „Înregistrarea Funciară, Evaluarea și Impozitarea Locală”. A lucrat cu proiecte de protecție a mediului, implementate cu sprijinul Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Agenției de Dezvoltare a Germaniei și PNUD, a făcut parte din Consiliul Național al ONG-urilor, Platforma Societății Civile RM-UE. Iuliana Cantaragiu a absolvit Academia de Studii Economice din București, facultatea Relații Economice Internaționale și face un masterat în Managementul Riscurilor și Economiei Circulare la Universitatea de Științe Aplicate din Tampere, Finlanda.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii

Sergiu Prodan este regizor, scenarist și producător, director al casei de producție Atelierul Sergiu Prodan, 2013-2017 a fost Președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, unul din autorii legii cinematografiei. În perioada 2009-2013 a fost profesor de regie și film la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 2004 a fost Director General al Companiei Publice Teleradio-Moldova. Sergiu Prodan a obținut premii internaționale pentru filmele „Patul lui Procust”, „Copii măcelarului”, „Cea mai bună dintre lumi, sau o simplă zi de toamnă” și „Paula”. Sergiu Prodan a absolvit Institutul de Cinematografie din Moscova (VGIK) și Institutul Teatral Boris Shchukin.

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Marcel Spatari este din 2010 expert și director general al Syndex România, membră a grupului francez Syndex, una dintre cele mai mari companii de consultanță în domeniul protecției salariaților. A oferit consultanță pe subiecte social-economice, dreptul muncii și relații industriale pentru companii și reprezentanți ai salariaților din Republica Moldova, România și Uniunea Europeană. Marcel Spatari este autor de articole și studii ce țin de situația salariaților, dialogul social, piața muncii, salariul minim, costul vieții decente și impactul COVID-19 asupra salariaților și al pieței muncii. A consiliat partenerii de dialog social pe subiectul reformei sistemului de pensii din România. În 2003 a absolvit studiile de licență la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, are studii de masterat în Studii Europene la Colegiul Europei și în Administrarea Afacerilor la IFAG și Universitatea din Nantes.

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare

Viorel Gherciu este expert în agricultură, din 2018 director al VEREIN Donau Soja în Moldova, responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova. În perioada 2017-2018 a fost coordonator de proiect în implementarea politicilor agroalimentare din cadrul Băncii Europene de Investiții în Ucraina. Din 2003 este președintele ProRuralInvest, iar în perioada 2015 – 2017 a fost delegatul organizației ca expert în domeniul agricol în proiectul Băncii Europene pentru Investiții “Businessul Agricol și Dezvoltare Rurală”. Viorel Gherciu pe parcursul activității profesionale a contribuit la dezvoltarea fondului de garantare a creditelor în agricultură, a participat la dezvoltarea a 11 asociații de utilizatori de apă pentru irigații și a fost unul din autorii Strategiei de Dezvoltare Rurală al Republicii Moldova.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală