INTERVIU VIDEO – Ivan Făină, despre piața de marketing digital. A dat toate informațiile necesare pentru o strategie

23 Iun. 2021, 11:26
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
23 Iun. 2021, 11:26 // Interviu //  MD Bani

Ivan Faină este un specialist în domeniul marketingului, bine-cunoscut pe piața din Republica Moldova. După ce a deținut un post de top într-o agenție de publicitate cu renume, a decis să lucreze pe cont propriu și să deschidă propria afacere în domeniu.

De unde vine ideea, ce a stat la baza lansării afacerii, care sunt instrumentele sugerate pentru promovarea companiilor în mediul online, trucuri și tehnici, au fost dezvăluite de Ivan Faină în cadrul unu interviu pentru Bani.md.

Unele idei expuse de Ivan Faină, le vedeți notate mai jos. Pentru a nu scăpa niciun detaliu – vă invităm să urmăriți interviul video.

Lansarea afacerii

La baza lansării afacerii a stat, cel mai probabil, dorința de aventură, nelipsită în piața de marketing și, în special a digitalului, care este în creștere pe piața locală și, evident, pe piața internațională, plus o doză de experiență care nu încurcă niciodată. Aceștia au fost primii pași care m-au determinat să deschid agenția.

Reguli de joc

Pe mine m-a avantajat faptul că am intrat în relații cu mai mulți oameni de pe piață, care au rămas satisfăcuți de serviciile mele prestate anterior și, evident, m-au recomandat altor persoane în momentul în care au aflat că lansez o afacere proprie.

Recomandările întotdeauna pe o piață mică, locală, sunt destul de bune și la timpul lor. Acesta a fost primul meu imbold de acaparare a clienților și, evident, de a strânge un portofoliu de clienți.

Clienții agenției la care a lucrat anterior

Consider că este o etichetă de business în care atunci când pleci dintr-o agenție și deschizi o afaceri în același domeniu, e inadmisibil furtul de clienți. Prefer să păstrez relații bune cu partenerii. Oricum, suntem loc, și în mod evident, pe unii clienți îi putem ajuta reciproc.

Servicii prestate

În cadrul agenției suntem orientați, mai mult, pe crearea site-urilor web, strategiilor de marketing, în special digital și strategii de e-commerce. Intenția clienților este de a deschide cât mai rapid un site online, fie de prezentare, fie de vânzări. Serviciile auxiliare – păstrez relațiile cu partenerii anteriori pentru că ei sunt mai profesioniști, au echipă dedicată. În acest caz eu doar intervin când este necesară o strategie combinată, cum ar fi TV + digital.

Prețuri pentru crearea unui site

Eu nu pot să zic că pe piață sunt astfel de prețuri fixe. Eu pot să dau un preț în agenșie, de exemplu… de la momentul lansării agenției cu trei luni în urmă, am adunat un portofoliu de 50% de companii din agricultură.

Astfel, pentru un site pentru o companie agricolă care are doar butonul de comandă online, firma primește pe mail comanda, ia legătura cu clientul – un astfel de site are prețul de 850 de euro. Un site responsive, care se adaptează pe toate tipurile de ecrane, cu elemente de cross-sale și up-sale, cu elemente de blog, noutăți, catalog de produse.

În cazul în care clientul dorește un site cu 10.000 de produse pe el, evident este creat pe o platformă mai costisitoare și prețul pleacă peste 3000 de euro.

Creșterea pieței de digital marketing

Digitalul în Repubica Moldova crește pentru că avem o rată de penetrare cu internet destul de mare. Ea tinde să fie de 75%. Pot spune că suntem o țară destul de digitalizată.

Să nu uităm și de efectul pandemiei din 2020 care a demonstrat că prezența online este destul de importantă pentru orice afacere.

Dacă luăm spre comparație prima perioadă de lockdown din 2020, comparată cu aceeași perioadă din 2019, la nivel de țară am consumat cu + 60 de milioane de gigabytes mai mult internet. Asta înseamnă că traficul și consumul de internet au crescut de mult.

Noi am crescut cu 400-500 de mii de utilizatori pe Facebook.

Imaginați-vă: Acces la internet în Republica Moldova, de la vârsta +15 ani au acces 1,84 milioane de persoane. Pe facebook suntem 1,7 milioane. Peste 90% dintre utilizatorii de internet îi găsești pe Facebook.

Digitalul crește și pe marginea faptului că în ultimii ani, foarte mult panotaj stratal a fost exclus din Chișinău și, respectiv, bugetele dedicate spre astfel de canale de publicitate s-au direcționat spre digital.

Televiziunea își menține poziția de leader pentru că și, deja, și rata de penetrare este mult mai mare. Noi rămânem să fim o țară TV. Vorbim și despre un dezavantaj al pieței de online. Suntem o piață mică car ene plafonăm destul de repede.

Să vorbil despre orice domeniu: există un număr limită „n” de căutări pe google. Dacă sunt 10 jucători pe piață, ei le ating. În acest caz – ce faci? Vii ori pe site-urile locale și faci publicitate, brand awarness, sau, în funcție de strategii, faci reclamă și pentru promoții.

Dacă bugetul îți permite, vii și la TV. Strategia de TV combinată cu digital este, practic, cea mai bună de pe piață.

Promovarea propriei agenții

Eu nu cred că am să promovez vreodată pe digital agenția.

Eu cred că încă, cel puțin jumătate de an va genera vânzări în baza recomandărilor.

Trebuie să înțeleg foarte bine ce forțe am pentru ca să nu mă pomenesc în situația în care cererea va depăși oferta.

Marketing ≠ Vânzări

Marketingul presupune vânzări, dar marketingul nu însemană vânzări. Până la vânzări mai are multe de rezolvat: notorietate pe piață, prezență pe online, nu doar un site deschis și promovat pe Facebook și pe Google. Sunt canale de promovare online care sunt la fel de bune, cum ar fi tendința de cinematografe online, care oferă o vizibilitate la fel de bună, PR-ul pe site-urile de știri. Noi, cei din digital, știm că cel ami consumat material pe online sunt știrile.

Un moldovean nu poate fără 10 știri citite pe zi.

Anul trecut, când s-au mobilizat companiile de a susține sistemul medical, am văzut și foarte mult PR pe site-urile de știri.

Ce înseamnă PR-ul pentru afacere

Tot ce se întâmplă pe digital este o acțiune de lungă durată și nu în toate cazurile are un efect imediat. PR-ul, în primul rând, influențează la o istorie de notorietate digitală. El îți creează o istorie n care tu, în ceva timp, minim 6 luni atunci când devii vizibil pe piață și cineva dă în căutare numele tău de brand + produsul sau scrie același nume de produs pe care îl caută clienții, atunci posibilitatea ca să apară mai multe link-uri care să ducă spre numele companiei, indiferent dacă este site-ul tău sau un site de știri, crește considerabilă.

Toate aceste lucruri se cuantifică.

Se creează o istorie Google, foarte importantă așa cum peste 95% din căutările din Republica Moldova sunt pe Google. În acest moment îți construiești un digital brand awarness.

Publicitatea pe YouTube în Moldova

Google a dat de înețeles că atâta timp cât pe piașa din RM nu există monetizare, nu va exista nici publicitate. În acest caz, companiile și-au reorientat bugetele pe site-urile locale care au conținut și inventar de video.

Proiecte speciale în Mass-Media

În primul rând noi obținem o notorietate și experiență. Trebuie să înțelegem că nu toate bannerele sunt funcționale din punctul d evedere al aspectului. Trebuie să fie un banner foarte bine făcut din punct de vedere al aspectului de design. Atunci când ai acces la datele de monitorizare (ex. Gemius) faci o selecție bună a site-urilor, pentru a înțelege audiența.

Durata campaniilor

Orice campanie, oriunde este desfășurată, nu trebuie să aibă o durată de o lună-două. Ea trebuie să aibă o continuitate. trebuie să știi și sezonalitatea ta de business. Dacă vânzările încep în aprilie, atunci primele cuvinte cheie, bannere și video trebuie să se indexeze cel târziu în martie. Să creezi un brand awarness. Practic, cele mai calitative cuvinte cheie sunt cele legate de brand.

Atunci când ești cunoscut, clienții caută serviciile tale.

Clienții internaționali vin deja cu un renume. Foarte mulți clienți locali fac o prostie. Fac campanie doar o lună. Rezultatul nu poate fi cuantificat doar după o lună. El peste o lună se dezamăgește și oprește toate campaniile. 

Noi trăim într-o piață destul de competitivă din punctul de vedere al publicității pe digital. Noi trebuie să dăm continuitate la toate campaniile. Un consumator stă 10 minute pe Facebook, după 30 de minute face o căutare pe google, pe urmă te vede pe un site local și, în final, ia decizia de cumpărare.

P.S. Vreți studii în domeniul Marketingului? Aveți un motiv în plus să deveniți studentul lui Ivan Faină. 

Lectorul ASEM care își donează salariul de profesor pentru bursă unui student: „Nu știu cât va fi, dar îl donez”

Realitatea Live

01 Mai 2024, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 09:33 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează construiască încă o linie electrică de înaltă tensiune. Este vorba de linia de 400kV Strășeni-Gutinaș. Ministerul Energiei și USAID au semnat Memorandumul de Înțelegere privind finanțarea proiectului.

Victor Parlicov, ministrul Energiei, a subliniat importanța acestei linii noi de interconectare, evidențiind că va asigura atât întreprinderilor, cât și cetățenilor un acces stabil și adecvat la energie.

Memorandumul de Înțelegere, semnat de către administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman, reprezintă un angajament ferm al Statelor Unite de a sprijini Republica Moldova în acest proiect crucial. Construirea liniei de tensiune înaltă Strășeni-Gutinaș face parte din programul #MoldovaConectată, inițiativă ce vizează consolidarea securității energetice și autonomiei Moldovei.

Această colaborare nu doar că va îmbunătăți stabilitatea rețelei electrice a Moldovei, dar va facilita și integrarea surselor de energie regenerabilă în sistemul național, contribuind la generarea de noi locuri de muncă și la creșterea economică sustenabilă.

Kent Longsdon, ambasadorul SUA în Moldova, a subliniat că parteneriatul dintre Statele Unite și Republica Moldova devine tot mai solid, iar semnarea acestui Memorandum de Înțelegere demonstrează angajamentul Statelor Unite de a sprijini securitatea energetică a Moldovei.

Cu finalizarea construcției estimată către finele anului 2029, acest proiect va deschide noi oportunități pentru Republica Moldova, consolidându-i poziția în relațiile comerciale regionale și facilitând integrarea sa în Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău