Jeff Bezos și Bill Gates fondează o companie care concurează cu Neuralink

11 Ian. 2023, 05:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Ian. 2023, 05:05 // Actual //  Lupu Eduard

Întotdeauna există concurență între business-urile de succes, așa cum există o competiție și între patronii lor. Fondatorul Microsoft, Bill Gates, și fondatorul Amazon, Jeff Bezos, au investit într-un start-up numit Synchron, care va concura cu compania lui Elon Musk, Neuralink.

La finalul lunii decembrie 2022, Bezos Expeditions a contribuit la strângerea de fonduri de 75 de milioane de dolari pentru Synchron. ARCH Venture Partners, care se concentrează pe sprijinirea „companiilor științifice”, a condus campania de finanțare și a obținut o contribuție din partea firmei Gates Frontier și Khosla Ventures.

Justificarea unor astfel de tehnologii, cum ar fi interfețele creier-calculator (BCI), au potențialul de a stimula anumite regiuni ale creierului și de a trata leziunile neurologice. Oxley estimează că aproximativ 100 de milioane de persoane din întreaga lume cu dizabilități ale membrelor superioare ar putea beneficia de o astfel de tehnologie.

Este necesar să subliniem că astfel de progrese servesc unor scopuri medicale de nișă și nu sunt normative în societate. Înființată în 2016, Synchron concurează cu Neuralink în strângerea de fonduri, demonstrând entuziasmul pentru BCI în rândul investitorilor.

În ciuda procesului costisitor de obținere a aprobării pentru BCI de către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), Synchron a obținut un „ acord pentru aceste dispozitive” în iulie 2021, ajutând la facilitarea începerii studiilor clinice.

Ca urmare, Synchron testează implanturile BCI la pacienți și se așteaptă ca medicii să observe schimbările pe parcursul unui an și să raporteze constatările lor la FDA. Testul, cunoscut sub numele de Command, evaluează efectul BCI asupra sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi trimiterea de mesaje text sau e-mailuri.

Asigurarea drepturilor

Odată implantat, BCI ar detecta și transmite „intenția motrică” din creier folosind tehnologia fără fir, permițând persoanelor cu paralizie severă să-și controleze smartphone-urile sau computerele. În timp ce Synchron a început deja să introducă astfel de dispozitive ca parte a unui studiu aprobat de FDA, Neuralink își propune să urmeze exemplul în 2023. Elon Musk a susținut că oamenii au nevoie de aceste dispozitive pentru a ține pasul cu progresele determinate de inteligența artificială.

Un sondaj al Centrului de Cercetare Pew, publicat în martie 2022, a arătat că doar 13% dintre americani credeau că tehnologii precum Neuralink ar fi o idee bună pentru societate. Aproximativ 78% dintre cei 10.260 de adulți chestionați au declarat că nu și-ar dori un implant cerebral. În concluzie, americanii sunt ezitanți în privința unor astfel de tehnologii.

Conștientizarea noastră cu privire la potențialul abuz al oricărei tehnologii este puterea de a crea o societate care să se asigure că drepturile noastre naturale sunt protejate, potrivit Conservative Daily News.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău