Perla coroanei industriei moldovenești are probleme! O companie din automotive își închide businessul în țara noastră?

18 Mart. 2024, 14:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
18 Mart. 2024, 14:09 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Fujikura una dintre companiile din domeniul atomotive ar putea să-și încheie businessul din Republica Moldova. Mihai Șalvir, administratorul Zonei Economice Libere Vulcănești a declarat pentru BANI.MD că deocamdată nu există o solicitare oficială în acest sens.

„Nu am primit vreo  solicitarea oficială. Mai multe companii se confruntă cu problema contractatelor noi pentru Republica Moldova. Or, contractele existente ale Fujikura expirau anul acesta, iar altele nu au fost obținute. Nu știu exact dacă vor să închidă compania. Cert este că numărul angajaților a fost redus. În 2023 erau 300 la sfârșit de an. Înainte de pandemie erau 1200. Sunt probleme cu care se confruntă mai multe companii din cauza situației regionale”, a explicat Șalvir.

Surse care au solicitat anonimatul au declarat pentru BANI.MD că situația este dificilă în rândul tuturor companiilor automotive, în condițiile ultimelor declarații ale șefului de la SIS, Alexandru Mustață, care a vorbit despre destabilizari și potențiale atacuri ale Federației Ruse în an electoral.

Deocamdată nu am putut obține o reacție de la reprezentanții companiei Fujikura cu privirea la compania din Zona Economică Liberă Vulcănești, dar și soarta celei de la Chișinău.

Președintele Maia Sandu, într-o conferință de presă, a declarat că: Autoritățile încearcă să îmbunătățească mediul de afaceri.

„Sunt mai multe proiecte la Ministerul Economiei menite să reducă birocrația ca să facă mai simplă interacțiunea oamenilor de afaceri cu statul să îmbunătățească infrastructura rutieră pentru că au nevoie de transport. Sunt multe care se întâmplă. Din păcate războiul de alături nu ne face atractivi urmare a acestor amenințării care vin de la Moscova și aceste minciuni despre anumite pericole. Orice știre în special în presa internațională dăunează imaginii de țară sigură și face mai dificilă atragerea investiților în țară. De fiecare dată când avem ocazia prezentăm toate avantajele și toate frunzuțele țării ca să putem aduce mai multe investiții. Războiul este un mare impediment ca să creștem semnificativ investițiile”, a precizat Maia Sandu.

Fujikura Automotive MLD este companie Japoneză în asamblarea cablajelor auto pentru Grupul Volkswagen din Germania. Fujikura Automotive este Lider Mondial în domeniul Automotive. Fondată în 1885, sediul principal este amplasat în Tokyo, Japonia. Din iunie 2016, compania activează în Republica Moldova și este specializată în asamblarea cablajelor auto pentru grupul Volkswagen.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău