Producătorii de mere din Republica Moldova se confruntă în acest an cu o scădere a producției, estimată preliminar la 277.000 de tone – cu 31,5% mai puțin decât volumul de 404.600 tone realizat în 2024. Potrivit Asociației Moldova Fruct, declinul este cauzat în principal de două valuri de înghețuri de primăvară și de reducerea suprafețelor aflate pe rod, potrivit unui comunicat al Moldovafruct.
Din totalul recoltei, aproximativ 70.000 de tone (25,3%) vor fi exportate, cu peste 33.000 de tone mai puțin decât anul trecut. Pe piața internă vor rămâne în jur de 40.000 de tone, iar pentru procesare vor fi direcționate circa 167.000 de tone – cu peste 84.000 de tone mai puțin decât în 2024.
Tendința de scădere a producției s-a manifestat și în alte țări din Europa Centrală și de Sud-Est: Grecia (-51,5%), România (-39,5%), Serbia (-26,7%) și Ucraina (-7,6%). În schimb, state din vestul și centrul continentului, precum Austria, Cehia, Polonia și Belgia, nu au fost afectate de înghețuri și estimează chiar creșteri ale producției.
La nivelul Uniunii Europene, producția de mere din 2025 este prognozată la 10,46 milioane tone, cu 7,5% sub media ultimilor ani, dar aproape egală cu nivelul din 2024 (-0,1%). Cele mai mari scăderi se înregistrează la soiurile Red Delicious (-19,2%) și Idared (-8,8%), în timp ce Golden Delicious pierde doar 0,9%, iar soiul Gala rămâne stabil.