Sterilizarea BNM a redus leii din bănci. Bancherii se împrumută de la banca centrală

10 Aug. 2022, 10:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
10 Aug. 2022, 10:34 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Nivelul de lichiditate din sistemul bancar continuă să fie la un nivel foarte înalt cu toate că am aplicat măsuri mai restrictive, inclusiv și pe partea de rezervare în lei și am redus disponibilitățile de lichiditate în piață, susține guvernatorul BNM, Octavian Armașu

Guvernatorul BNM susține că lichiditățile rămân înalte datorită faptului că băncile au apelat la facilitățile permanente. Este vorba de instrumentele REPO și creditele overnight.

„Sunt instrumente care descurajează creditarea. Asta este situația până la sfârșitul trimestrului doi. Însă în ultimele zile vedem că urmare a intervențiilor valutare ale BNM și a politicilor fiscale ale Ministerului Finanțatelor apar lichidități suplimentare, din acest considerent BNM în ultima decizie de politică monetară a luat decizia de a majora norma rezervelor obligatorii”, a punctat Armașu.

Pe parcursul trimestrului II 2022, lichiditatea excesiva în sistemul bancar s-a majorat cu 112,9 milioane lei. De menționat ca față de trimestrul II 2021 volumul lichidităților excesive s-a diminuat în medie cu 882,9 milioane lei, înregistrând valoarea medie de 4,62 miliarde lei.

Ultimele date ale Băncii Naționale a Moldovei arată ca soldul mediul zilnic în luna iulie cu care s-au împrumutat băncile de la banca centrală a fost de 48,4 mil. de lei, cu o dobândă de 20,5%. În același timp, soldul mediu a depozitelor overnight pe care le-au plasat instituțiile financiare la BNM a fost în luna iulie de 345,8 mil. de lei cu o rată de 16,5%.

În data de 4 august, BNM a majorat rata de bază cu trei puncte procentuale la 21,5%, la creditele overnight, la nivelul de 23,50 la sută anual și la depozitele overnight, la nivelul de 19,50 la sută anual.

Norma rezervelor obligatorii în lei, la fel, a fost majorată cu trei puncte procentuale, la 37% în prima etapă și la 40% în a doua etapă. Rezervele în valută liber convertibilă au fost crescute la 45% în două etape.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:19 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Angliei se confruntă cu o alegere dificilă: dacă să reducă sau nu dobânzile de politică monetară în august. Datele oficiale arată că inflaţia s-a menţinut pe poziţii, în timp ce aşteptările erau ca scumpirile să încetinească uşor. Concertele din cadrul megaspectacolului global Eras Tour al cântăreţei americane Taylor Swift s-ar putea să fie de vină, scrie AP.

În iunie, inflaţia a fost de 2%, ţinta băncii centrale. Analiştii anticipau nivelul de 1,9%, la care ar fi trebuit să contribuie facturile mai mici la energie. Biroul naţional de statistică a explicat că cea mai mare contribuţie pozitivă la inflaţie au avut-o restaurantele şi hotelurile.

Unii economişti atribuie scumpirile din aceste sectoare sutelor de mii de fani veniţi pentru concertele lui Taylor Swift din iunie din Londra, Edinburgh, Liverpool şi Cardiff. Cântăreaţa este din nou la Londra şi este aşteptat un nou impuls dat preţurilor de ceea ce deja este cunoscut ca forţe swifteconomice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău