Tendinţe: Va persista munca de la distanţă şi după pandemie?

19 Sept. 2021, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
19 Sept. 2021, 10:38 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Angajaţii din birouri nu se vor întoarce probabil fulltime la birou deoarece companiile s-au obişnuit deja cu aranjamente flexibile în timpul pandemiei, a spus recent şefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Iar mulţi salariaţi au descoperit că le este mult mai bine dacă măcar câteva zile pe săptămână ar lucra de acasă sau poate de pe plaja mării sau de la cabana din vârf de munte. Apoi, pandemia nu se va termina prea curând.

Într-un interviu pentru CNBC, Marc Benioff, CEO-ul companiei americane de software Salesforce, a remarcat că populariatea muncii de la distanţă în rândul angajaţilor de rând i-a luat pe şefii din business prin surprindere.

„La birou nu se întorc atât de mulţi angajaţi pe cât s-au aşteptat şefii lor“, a spus Benioff. „Se observă un număr foarte mic de oameni la birou pentru că angajaţii sunt mai productivi de acasă.“ Munca de la distanţă este percepută ca având şi dezavantaje. Unii anagajaţi cred că lipsa contactului şi a interacţiunii cu colegii şi şefii are un impact negativ asupra dezvoltării carierei. Pandemia a adus schimbări mari în ceea ce priveşte modul în care muncim, determinând multe com­panii să treacă de la o cultură având în centru biroul, la moduri mai flexibile de muncă. Totul este într-o fază experimentală, în condiţiile în care companiile încearcă să creeze şi să testeze modele de lucru post-pandemie eficiente pentru propriile operaţiuni şi angajaţi, scrie BBC.

Multe organizaţii fac tot posibilul pentru a face munca mai flexibilă, cât şi mai puţin împovărătoare graţie ultimelor dezbateri privitoare la sănătatea mentală, echilibrul dintre muncă şi viaţă şi burnout.

Unele companii merg pe modelul remote, în timp ce altele optează pentru modelul hibrid.

Cu sediul în Varşovia, dar cu huburi importante în San Francisco, Londra şi Berlin, Codility, care ajută firmele de inginerie să angajeze talente, are peste 150 de angajaţi în 30 de ţări. Înainte de pandemie, compania era deja flexibilă cu structura, însă pe fondul pandemiei CEO-ul acesteia, Natalia Panowicz, a decis să treacă definitiv la o structură remote.

Este un proces în plină desfăşurare, iar liderii de companii va trebui să-şi adapteze strategiile viitoare în faţa unor noi provocări, cum ar fi epuizarea angajaţilor, criza forţei de muncă şi perspectiva unor noi tulpini de coronavirus.

Însă nu toţi sunt mulţumiţi de această tranziţie. Într-un interviu acordat CNBC, CEO-ul Salesforce Marc Benioff remarca faptul că popularitatea muncii de la distanţă i-a luat pe şefii de companii prin surprindere, iar unii ezită adesea să cedeze controlul, chiar dacă s-a dovedit că munca de la distanţă este mai productivă.

În Europa, marile companii au fost obligate să amâne revenirea la birou după apariţia tulpinii delta, scrie Bloomberg. În timp ce City-ul londonez asistă la revenirea la birou a unui număr în creştere de oameni, unele bănci oferă de asemenea aranjamente flexibile.

Şefa BCE Christine Lagarde a admis că mari părţi ale forţei de muncă nu dispun de „luxul de a alege“.

În Europa de est, majoritatea polonezilor şi-ar dori să lucreze de la distanţă cel puţin două zile pe săptămână, după ce s-au obişnuit cu acest mod de lucru, notează The First News.

În SUA, interesul faţă de munca de la distanţă a crescut puternic în timpul pandemiei şi persistă chiar în condiţiile redeschiderii economiei, sugerând că tendinţa s-ar putea menţine şi după pandemie, sugerează un studiu recent realizat de Glassdoor, potrivit CNBC.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 09:51 // Actual //  Soroceanu Olga

Locuitorii municipiului Cahul, dar și cei din localitățile Roșu, Crihana Veche și Cotihana, beneficiază în prezent de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă și canalizare. Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect finanțat de Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană, în cadrul inițiativei „Echipa Europa”, implementat prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare KfW. În total, au fost alocate peste 46 de milioane de euro, bani care vor fi utilizați pentru construcția Stației de epurare a apelor uzate din orașul Cahul, modernizarea și extinderea rețelei de canalizare din municipiu și conectarea a circa 1 900 de gospodării la aceasta.

Scopul investițiilor este de a îmbunătăți semnificativ nivelul de trai al populației din municipiul Cahul, prin asigurarea unui acces sigur și eficient la rețelele de alimentare cu apă și canalizare. Acest lucru nu doar că va aduce beneficii imediate cetățenilor, dar și va contribui la dezvoltarea economică și socială a întregii regiuni.

Un alt aspect important al proiectului este reducerea poluării apelor și conservarea resurselor de apă subterană în sudul Moldovei. Mai exact, ar urma să fie îndeplinite obiectivele stabilite în Planul de management al bazinului hidrografic al districtului Dunăre – Prut și Marea Neagră, având un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și asupra sustenabilității resurselor de apă.

În context, un eveniment de monitorizare a progresului lucrărilor în cadrul acestui proiect de aprovizionare cu apă și canalizare din raionul Cahul a avut loc joi, 18 aprilie 2024, la Cahul. Au participat: Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, reprezentanți ai Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, dar și ai Băncii Germane KfW.

Oficialii au avut ocazia să viziteze diverse locații de construcție, printre care și școala de Arte Plastice pentru copii din municipiul Cahul, singura școală din zonă care nu dispune de sistem de canalizare și rețele adecvate. Prin intermediul Proiectului de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, această școală va fi conectată la rețeaua de canalizare, inițiativă ce va îmbunătăți semnificativ condițiile de igienă și confort pentru elevi și cadrele didactice.

De asemenea, oficialii au inspectat progresul lucrărilor la rețelele de canalizare de pe strada Ștefan cel Mare, Stația de Epurare a apelor uzate și Stația de Captare a apei Prut, unde a avut loc și lansarea construcției de apeduct. Progresele sunt semnificative și conforme cu planurile stabilite pentru proiectul de aprovizionare cu apă și canalizare în Cahul.

„Prin intermediul proiectului din regiunea Cahul, în colaborare cu Uniunea Europeană, avem ca obiectiv principal îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor din Republica Moldova, în contextul integrării acestora în familia europeană”, a declarat Steffen Lohmann, responsabil de cooperare, Ambasada Germaniei în Republica Moldova.

„Împreună cu partenerii noștri de la Uniunea Europeană și cu sprijinul susținut al Germaniei, am început un proiect de modernizare și îmbunătățire a sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare din municipiul Cahul și din localitățile învecinate Cotihana și Crihana Veche. Acest proiect nu este doar despre infrastructură – este despre îmbunătățirea calității vieții pentru fiecare locuitor al Cahulului și al zonelor învecinate. Îmi exprim recunoștința față de finanțatorii și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru sprijinul lor neîntrerupt în realizarea acestui proiect vital pentru comunitatea noastră. Mulțumim!” a menționat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

Ministrul Andrei Spînu și-a exprimat recunoștința către Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană pentru sprijinul considerabil acordat Republicii Moldova în acest domeniu vital. Acesta a mai menționat că, în ultimii ani, Guvernul Germaniei a devenit unul dintre cei mai importanți donatori implicați în modernizarea sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare din Republica Moldova.

„Această zi este de o importanță deosebită pentru noi, deoarece monitorizarea progresului lucrărilor și transferul rezultatelor obținute reprezintă un pas crucial către îmbunătățirea calității vieții și stimularea activității economice în Regiunea de Sud a țării, asigurând în același timp protejarea resurselor noastre de apă și a ecosistemelor dependente de ele”, a declarat Andrei Spînu, Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Asigurarea faptului că cât mai multe gospodării se vor conecta efectiv la noua infrastructură, în special la rețelele de canalizare aflate în prezent în construcție, este o sarcină cheie pentru municipalitate. Acum, toată lumea poate vedea progresele înregistrate, ceea ce este un moment bun pentru a intensifica eforturile de a se angaja cu cetățenii locali și de a-i motiva să contribuie la succesul proiectului. Mulțumesc municipalității și urez „Apă Canal Cahul” și antreprenorilor acestora toate cele bune pentru lucrări de construcție reușite și sigure”, a declarat Jonas Rathfelder, Vicedirector KfW Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău