Topul celor mai bogați oameni ai planetei în anul 2021

12 Nov. 2021, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2021, 09:00 // Actual //  bani.md

Cei mai bogați zece oameni ai planetei au adunat cumulativ 890 miliarde USD din martie anul curent, scrie visualcapitalist.

De exemplu, Elon Musk și-a crescut averea sa cu cel puțin 1.116% în ultimul an. Între timp, Jeff Bezos de la Amazon a câștigat încă 89 de miliarde de dolari.⁠

De la debutul pandemiei, Musk averea sa a crescut cel mai rapid în top 10 milairdari. În al treilea trimestru din 2021, venitul net Tesla a depășit 1,6 miliarde de dolari – un record al companiei. Această creștere l-a ajutat pe antreprenor să devină prima persoană care a trecut pragul averii nete de 300 de miliarde de dolari.

Încă o dată, Musk l-a depășit pe Jeff Bezos ca fiind cea mai bogată persoană din lume. Acest lucru este impresionant, deoarece averea lui Jeff Bezos a crescut cu peste 79% în același interval de timp. În mod similar, Zuckerberg, Gates și Buffett au înregistrat o creștere de două sau trei cifre.

După Musk și Bezos este Bernard Arnault, cunoscut drept „Lupul în cașmir”. Magnatul francez a realizat peste 121 de miliarde de dolari, stimulat de o creștere cu 43% a veniturilor LVMH față de 2021. La începutul acestui an, LVMH a încheiat o achiziție de 15,8 miliarde de dolari a trailerului de bijuterii Tiffany & Co.

În medie, primii 10 cei mai bogați au înregistrat câștiguri de 204% pe parcursul pandemiei. Deloc surprinzător, majoritatea fac afaceri în tehnologie.

De la începutul lunii august, Rihanna s-a alăturat clubului miliardarilor cu o avere netă estimată la 1,7 miliarde de dolari.

Datorită ascensiunii rapide a lui Fenty Beauty (din care deține 50% din acțiuni), Rihanna este a doua cea mai bogată femeie de animație din lume, după Oprah, cu 2,7 miliarde de dolari. Compania se concentrează pe incluziune, oferind un set larg de produse pentru fiecare tip de piele. Lansată în 2017 cu LVMH (care deține celelalte 50% din pachetul de acțiuni), Fenty Beauty valorează 2,8 miliarde de dolari.

În schimb, cel mai tânăr miliardar de anul trecut, Kylie Jenner, a căzut de pe listă după ce se presupune că și-a umflat valoarea netă. În mod interesant, Kardashian-ul a făcut eforturi mari pentru a arăta lui Forbes amploarea averii ei, inclusiv arătându-le declarațiile fiscale împreună cu invitații la conacele lor.

Cu toate acestea, averea netă a lui Jenner se ridică la aproximativ 700 de milioane de dolari.

Având în vedere creșterea uluitoare a celor ultrabogați din ultimii ani, concentrarea bogăției de astăzi este acum comparabilă cu Epoca de Aur a Americii.

La acea vreme, John D. Rockefeller era cea mai bogată persoană din lume – în valoare de aproximativ 285 de miliarde de dolari în termenii actuali. Afacerile sale au produs 1,6% din producția economică totală a SUA.

Prin comparație, Elon Musk, cu peste 304 de miliarde de dolari, mai are încă ceva de făcut.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău