ODIMM: 11 Incubatoare de Afaceri din Moldova au fost susținute de stat în perioada pandemică a anului 2020

10 Sept. 2021, 18:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Sept. 2021, 18:26 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În perioada pandemică din anul 2020, 11 Incubatoare de Afaceri (IA) din Moldova au primit 2,2 mln lei din partea statului, pentru consolidarea capacităților companiilor incubate și redresarea situației economice din regiunile țării. În acest context, pentru 161 de companii, rezidente în perioada respecivă, au fost alocate subvenții pentru plata chiriei. De asemenea, au fost create și dotate cu echipament tehnic.

„Au fost create și dotate cu echipament tehnic, de calcul și soft-uri – 9 acceleratoare de Afaceri, un FabLab (în cadrul IA Soroca) și un SoftLab (IA Sângerei). Opt incubatoare de Afaceri au elaborat sau actualizat paginile web în scopul promovării activității instituției și a rezidenților acestora. Totodată, pe parcursul anului trecut, au fost organizate 65 de sesiuni de informare, webinare tematice, ore de mentorat,  unde au fost antrenați circa 1300 de antreprenori din regiuni”, informează reprezentanții ODIMM.

Potrivit informațiilor, acțiunile au fost realizate prin intermediul Instrumentului de susținere pentru dezvoltarea Rețelei Incubatoarelor de Afaceri, implementat de ODIMM cu susținerea Ministerului Economiei.

„ODIMM încurajează dezvoltarea infrastructurii de suport antreprenorial în regiuni,  iar Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri reprezintă o importantă platformă de susținere a dezvoltării economice regionale. Ne bucură faptul că IA în perioada pandemică demonstrează eficacitate și oferă suport IMM-urilor din mediul rural, afectate de criză. Sunt ferm convinsă că toate aceste demersuri vor  asigura pe viitor competitivitatea întreprinderilor pentru a depăși starea de criză și a preveni eșecul în afaceri”, a menționat Iulia Costin, director general ODIMM, în cadrul ședintei Consiliului Consultativ al Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM).

În cadrul evenimentului, au fost prezentate și rezultatele activității celor unsprezece IA pe parcursul primului semestru al anului curent. Astfel, în primele șase luni, administratorii incubatoarelor de afaceri au oferit 2060 de consultații rezidenților incubatoarelor și antreprenorilor din regiune.

Totodată, prin intermediul unui comunicat, membrii ODIMM precizează că, în cele unsprezece IA, membre ale RIAM, rata de ocupare a spațiilor este de 93%.

„Actualmente aici își desfășoară activitatea 258 de companii rezidente, dintre care 158 sunt start-up-uri, 148 sunt gestionate de tineri, altele 119 de companii fiind administrate de femei. În total au fost create 877 locuri de muncă, dintre care 389 pentru femei și 327 pentru tineri. Cifra totală de afaceri a companiilor rezidente este de circa 160 milioane lei”.

Reţeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova a fost creată în anul 2013 de către ODIMM cu suportul Uniunii Europene. Membrii RIAM sunt Incubatoarele de Afaceri: Ștefan-Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Cimișlia, Cahul și Călărași.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2021, 14:25 // Actual //  Lupu Eduard

Echipa de experți a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de dl Ruben Atoyan va începe discuțiile cu autoritățile Republicii Moldova la 27 septembrie 2021.

Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2021 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI[1], precum și pe marginea solicitării autorităților vis-à-vis de un nou program, axat pe un set de politici care să pună bazele restabilirii după pandemia de COVID-19 și promovării reformelor ce țin de buna guvernanță și a reformelor instituționale.

Din anul 2020 Moldova a primit acces la finanțarea în cadrul Instrumentului rapid de finanțare (RFI), disponibil tuturor statelor membre ale FMI, și Mecanismului de creditare rapidă (RCF), disponibil doar statelor cu venituri mici eligible la finanțarea concesională. La 17 aprilie 2020 Moldova a primit un împrumut RCF/RFI în sumă de 172,5 milioane DST, acordat integral intr-o singură tranșă (asistență de urgență pentru lupta cu pandemia).

În august 2021 Moldova a beneficiat de o nouă alocare de DST în sumă de 165,3 milioane DST (alocarea de DST vine cu titlu gratuit. Alocarea DST-urilor nu necesită contribuții din bugetele statelor donatoare. DST-urile reprezintă un activ de rezervă, nu un ajutor extern. Și cel mai important: alocarea de DST nu majorează povara datoriei publice a țării).

Suma totală a creditelor neachitate acordate de FMI a constituit 318,1 milioane DST (cca 453 milioane dolari SUA) la finele lunii august 2021

Moldova a devenit membru al FMI la 12 august, 1992

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală