Piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor

27 Feb. 2024, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Feb. 2024, 14:46 // Actual //  bani.md

Analiza pieței imobiliare din Chișinău indică o evoluție complexă și dinamică în ultimii ani, cu perioade de scădere, stagnare și creștere a prețurilor, influențate de o serie de factori economici și sociali.

În perioada post-criză, între 2008 și 2018, piața imobiliară din Republica Moldova a traversat o perioadă dificilă, caracterizată de scăderi semnificative ale prețurilor apartamentelor. Cu toate acestea, începând cu anul 2018, s-au înregistrat primele semne de revenire, iar prețurile au început să crească treptat. Această tendință ascendentă s-a accentuat în anii următori, cu creșteri semnificative în 2020 și 2021, de 13,7%, respectiv 15,1%.

În 2022 și începutul anului 2023, piața imobiliară a cunoscut o perioadă de încetinire sau chiar de scădere a prețurilor, reflectând o anumită instabilitate și incertitudine în economie și pe piața imobiliară. Cu toate acestea, începând cu trimestrul III din 2023, s-a observat o ușoară înviorare, iar în trimestrul IV din 2023, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere de 4,9%.

În paralel cu evoluția prețurilor, accesibilitatea creditelor imobiliare a cunoscut o ușoară îmbunătățire, datorată scăderii dobânzilor. Cu toate acestea, cererea pentru credite imobiliare a rămas relativ stabilă sau chiar a scăzut, conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică. În luna ianuarie 2024, volumul creditelor imobiliare acordate a înregistrat o scădere de 13% față de luna decembrie 2023.

În ceea ce privește volumul lucrărilor de construcții, acesta a înregistrat o scădere de 2,5% în anul 2023 față de anul precedent. Reducerea lucrărilor de construcții noi și a lucrărilor de întreținere și reparații curente a fost compensată parțial de o creștere semnificativă a lucrărilor de reparații capitale și a altor lucrări de construcții, precum demolări sau amenajarea terenurilor.

O privire de ansamblu arată, că în următoarea perioadă prețurile la imobile în Chișinău vor continua să crească, în condițiile în care numărul autorizațiilor de construcție este în descreștere pe fundalul unei cereri în ascensiune de apartamente. În anul 2023 s-au eliberat 2252 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în descreștere cu 2,1%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Dec. 2024, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Dec. 2024, 10:23 // Actual //  Ursu Victor

Premierul Slovaciei, Robert Fico, urmează să efectueze o vizită la Moscova pe 23 decembrie, unde se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut de președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, care a precizat că discuțiile vor viza oprirea tranzitului gazelor naturale rusești prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2025. Slovacia, unul dintre statele care depind de acest traseu de aprovizionare, este îngrijorată de impactul opririi livrărilor.

„Din câte știu neoficial, luni (23 decembrie), Fico va merge la Putin ca lider al unui stat membru al Uniunii Europene. Nu mai e nevoie să explic ce reacții va stârni acest lucru printre ceilalți lideri europeni, complicând și mai mult situația”, a declarat Vučić, citat de Pink TV.

Premierul slovac a acuzat recent Ucraina, prin președintele Volodimir Zelenski, de încercări de influențare financiară. Fico susține că, în urma unei discuții despre pierderile de 500 de milioane de euro anual ale Slovaciei din cauza opririi tranzitului, Zelenski i-ar fi propus ca Slovacia să sprijine aderarea Ucrainei la NATO în schimbul unei compensații financiare din activele rusești înghețate. „Am răspuns: ‘Niciodată!’”, a declarat Robert Fico, calificând propunerea drept „absurdă”.

Tranzitul gazelor naturale rusești prin Ucraina este reglementat de un contract încheiat în 2019, care expiră la sfârșitul lunii decembrie 2024. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat că Kievul nu intenționează să prelungească acest contract.

Din cele cinci rute de livrare a gazelor rusești în Europa care funcționau înainte de război, doar una va rămâne activă după 2025 – gazoductul „TurkStream”. Oprirea tranzitului prin Ucraina ar însemna pierderi anuale de aproximativ 5,3 miliarde de dolari pentru Gazprom, conform estimărilor Ministerului Economiei din Rusia.

În timp ce companiile energetice și marii consumatori industriali din Slovacia, Ungaria, Austria și Italia au cerut Comisiei Europene să găsească o soluție pentru continuarea tranzitului prin Ucraina, Bruxelles-ul a transmis că regiunea este pregătită pentru oprirea livrărilor și dispune de surse alternative de aprovizionare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală