Semnarea acordului interguvernamental dintre Ucraina și Statele Unite privind cooperarea în sectorul resurselor minerale a fost amânată pe ultima sută de metri, după ce partea americană a declarat că Kievul ar fi cerut modificări de ultim moment. Potrivit ministrului finanțelor al SUA, Scott Bessent, solicitarea ar fi venit cu o seară înainte de data planificată pentru semnare, 30 aprilie.
„Partea noastră este gata să semneze. Ucrainenii au decis aseară să introducă unele modificări de ultim moment”, a declarat Bessent, citat de BBC. Totuși, oficialul american s-a arătat optimist că neînțelegerile vor fi soluționate rapid: „Suntem încrezători că își vor reevalua poziția și suntem pregătiți să semnăm, dacă și ei sunt pregătiți”.
Declarațiile oficialului american au fost însă contrazise prompt de partea ucraineană. Un reprezentant al Oficiului Președintelui Ucrainei a declarat pentru postul public Suspilne că „Ucraina nu a propus niciun fel de modificări în proiectul acordului interguvernamental privind resursele minerale”.
Anterior, Financial Times relatase că semnarea acordului se confruntă cu obstacole în etapa finală a negocierilor, în special din cauza presiunilor Washingtonului ca un anex al documentului, referitor la crearea unui fond investițional bilateral, să fie semnat simultan. Kievul insistă, în schimb, că documentul principal trebuie ratificat mai întâi de Rada Supremă.
Premierul ucrainean, Denis Șmîgal, a declarat în aceeași zi că semnarea acordului cu SUA ar urma să aibă loc „în următoarele 24 de ore”, informație confirmată și de surse Bloomberg. Șmîgal a precizat că, ulterior, vor fi semnate și două acorduri tehnice – unul privind crearea fondului de investiții, iar celălalt despre mecanismele de finanțare.
Potrivit proiectului consultat de Bloomberg, acordul prevede înființarea unui fond de investiții comun, destinat coordonării proiectelor economice strategice din Ucraina, în special în domeniul resurselor minerale, al energiei și al tehnologiilor conexe. Documentul subliniază că aspirațiile eurointegratoare ale Ucrainei nu contravin condițiilor înțelegerii cu SUA, iar Washingtonul recunoaște dreptul Kievului de a-și stabili independent orientarea geopolitică.
Acordul este prezentat ca un element-cheie al parteneriatului strategic americano-ucrainean, menit să contribuie la reconstrucția pe termen lung a Ucrainei în urma invaziei rusești declanșate în 2022.