Apetitul pentru creditele e consum rămâne mare. Republica Moldova, în topul creșterii statelor din CSI

29 Nov. 2021, 10:00
 // Categoria:  // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2021, 10:00 //  //  Lupu Eduard

Moldova în acest an a înregistrat cea mai mare creștere a creditelor de consum din întreg spațiul CSI. 34% creștere este record și pentru Europa. Pe locul doi se află Kazahstan cu o creștere de 28,3%.

Portofoliul creditelor de consum în Moldova a ajuns la 567 mil. USD, iar ritmul de creștere rămâne unul mult mai ridicat față de media din ultimii ani.

În prezent, creditele de consum au o pondere de 18% din totalul portofoliului de credite acordate de băncile moldovenești.

În ultimii ani, băncile din Republica Moldova și-au îmbunătățit portofoliul de credite pe seama persoanelor fizice. După criza bancară din anul 2014, BNM a înăsprit regulile de acordare a împrumuturilor acordate persoanelor juridice. Or, anume persoanele fizice – cei mai bun debitori – au și salvat sistemul bancar moldovenesc. Persoanele fizice sunt cei mai buni platnici. Rata creditelor neperformante este de 3%, în timp ce la persoanele juridice ajunge și la 40%”, susține economistul Veaceslav Ioniță.

Un element important în majorarea volumului creditelor de consum în anul 2021 a avut-o și achizițiile amânate în perioada pandemică, dar și majorarea veniturilor populației. Dacă acum cinci ani salariul mediu anual constituia 2,6 mii euro, în prezent remunerarea a ajuns la 5 mii de euro.

Majorarea creditelor de consum alimentează presiunile inflaționiste. Or, BNM a majorat rata de bază la 5,50% de la 2,65% pentru a tempera din apetitul de consum al moldovenilor și a impulsiona economisirea. La sfârșitul acestui an, inflația va depăși nivelul de două cifre și nu e exclus ca BNM să înăsprească politica monetară”, a punctat economistul.

În Kazahstan, creditele de consum s-au majorat cu 28,3%. Portofoliul creditelor de consum a fost de 12,9 miliarde USD. În Kârgâzstan majorarea a fost de – 20,1%, iar portofoliul de credite – 246 mil. USD. Uzbekistan – 18,6%. Portofoliul de credite – 2 miliarde USD. Azerbaidjan – 16%. Portofoliul de credite 2,5 miliarde de lei. Rusia – 16%. Portofoliul de credite – 152 miliarde USD. Ucraina – 15%. Portofoliul de credite – 5,7 miliarde de lei. Belarus – 5,7%. Portofoliul de credite – 2 miliarde USD și Armenia – 10,3%. Portofoliul de credite – 1,8 miliarde USD.

Realitatea Live

23 Ian. 2022, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Ian. 2022, 14:17 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău