Imagini din satelit cu iahtul lui Kim Jong Un: lux și opulență, în timp ce Coreea de Nord se luptă cu foametea

22 Iul. 2021, 14:06
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iul. 2021, 14:06 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Cea mai mare ambarcațiune de lux a liderului nord-coreean Kim Jong Un a fost văzută în timp ce se mișca spre complexul său de conace Wonsan de pe coasta de est, potrivit NK Pro și a imaginilor prin satelit ale Planet Labs.  În același timp, Coreea de Nord se confruntă cu foametea și cu o creștere a cazurilor de Covid-19, scrie Business Insider.

Compania americană de imagistică a Pământului, Planet Labs, a capturat imagini cu iahtul pe 12 iulie. Ambarcațiunea era ancorată la plaja privată de lângă palatul lui Kim de la Wonsan.

Iahtul de lux personalizat cu o lungime de 80 de metri (260 ft) – care are tobogane cu două răsuciri și o zonă de lounge cu mai multe etaje – nu a fost văzut în uz, din moment ce Kim a avut-o complet renovată pe parcursul a câteva luni în 2020 în mijlocul pandemiei mondiale COVID-19.

Ambarcațiunea este una dintre cele patru ambarcațiuni luxoase similare, observate în ultimii ani, lângă proprietățile familiei Kim din jurul Wonsan, inclusiv un nou complex de vile pe plajă construit pe peninsula Hodo în 2019.

Imaginile au fost publicate de presa sud-coreeană NK News.

Cel mai mare dintre iahturi arată ca un parc de distracții plutitor, cu două tobogane cu apă, o piscină olimpică și salon lounge cu mai multe etaje, potrivit sursei citate.

Nu este clar cine se folosește de ambarcațiuni de lux. Cert este că mișcările iahturilor coincid cu zile în care liderul nord-coreean nu a avut apariții publice.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2021, 09:30 // Actual //  Lupu Eduard

În luna august 2021 valoarea anuală a importurilor moldovenești a ajuns la 6,5 miliarde USD în creștere cu 1,1 miliarde USD față de 2020. Iar până la sfârșitul anului  importurile ușor vor trece de 7 miliarde USD – nivel record pentru Republica Moldova.

”Creșterea importurilor este determinată de câțiva factori: scumpirea resurselor energetice, restabilirea consumului după criza din 2020 și scumpirea principalelor produse pe plan internațional”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Cel mai important factor este totuși creșterea puternică a consumului populației în 2021, după o reducere semnificativă de anul trecut. Creșterea consumului este alimentat de: volumul mare de remitențe, care în acest an cel mai probabil vor atinge maxima istorică, creșterea veniturilor populației, creditarea fără precedent a populației și utilizarea economiilor făcute anul trecut.

Creșterea consumului populației se vede și-n încasările bugetului public din TVA, care în acest an vor crește fără precedent cu peste 5 miliarde lei. În 2020 încasările din TVA au cunoscut o ușoară scădere datorită crizei economice, însă incomparabil cu căderea puternică din 2009. Restabilirea din acest an este peste așteptările noastre, consumul oficial al populației va crește cu cel puțin 35 miliarde lei, sau peste 30%, cea ce este maxima din ultimii 15 ani. O creștere similară a consumului și respectiv a încasărilor bugetare a fost înregistrat ultima dată în 2006.

Fostul deputat Alexandru Slusari susține că modelul liberal al economiei și comerțului la etapa actuală  ucide producătoriii autohtoni. Rețelele de supermarketuri, controlate din afara țării, promovează interesele importatorilor și prin politica dură de discount-uri exorbitante discriminează furnizorii locali, mai ales pe cei din sectorul agroindustrial.

Potrivit lui Slusari, guvernarea. din păcate, nu acționează, chiar dacă producătorii autohtoni demult bat alarma. Nici  măcar nu controlează respectarea normei legale, care prevede că minimum 50 % din produsele agroalimentare pe rafturi ar trebui să fie de origine moldovenească.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie