Listă de lectură pentru această vară recomandată de Bill Gates. Se regăsește și cartea lui Barack Obama

16 Iun. 2021, 06:30
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Iun. 2021, 06:30 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Lista anuală de lectură de vară a lui Bill Gates are o temă pentru 2021: „relația complicată dintre umanitate și natură”, scrie el într-o postare pe blogul său unde recomadă 5 cărți.

Iată cele cinci cărți pe care le recomandă Gates pentru lectura de vară.

1. „Under a White Sky: The Nature of the Future” („Sub un cer alb: Natura viitorului”), de Elizabeth Kolbert

Autoarea Elizabeth Kolbert este scriitorul câștigător al Premiului Pulitzer la The New Yorker și aceasta este a treia ei carte după Field Notes from a Catastrophe: Man, Nature, and Climate Change și The Sixth Extinction. Cu această carte, Kolbert analizează dacă inovațiile umane pot fi salvarea planetei pe care au deteriorat-o.

Kolbert analizează probleme precum salvarea recifelor de corali, editarea genelor și geoinginerie, care implică modificări temporare ale atmosferei sau oceanelor pentru a controla temperatura pământului.

„Mă bucur că scriitori deștepți precum Elizabeth ne amintesc de riscurile încercării de a interveni în natură. Dar mi-aș dori să fi explorat și dacă merită asumate riscurile sau care ar putea fi alternativele ”, scrie Gates în recenzia sa despre carte.

Dar Gates spune că este probabil „mai mult un optimist” decât Kolbert.

„Nu cred că este inevitabil ca oamenii să continue să degradeze mediul înconjurător pentru totdeauna. Pe măsură ce nivelul de trai crește, creșterea populației se reduce, iar oamenii încep să aloce resurse pentru conservarea și curățarea mediului ”, scrie Gates. „De asemenea, dezvoltăm noi modalități de a înțelege impactul pe care îl avem asupra naturii – inclusiv modele computerizate care pot prezice modul în care populațiile de țânțari vor răspunde la diferite încercări de a le ucide”.

Foto: Amazon.com

2. „A promise Land” (Pământul Făgăduinței), de Barack Obama

Gates admiră memoriile fostului președinte Barack Obama pentru îndemânare și vulnerabilitate.

„Trebuie să fii o persoană destul de conștientă de sine pentru a scrie o autobiografie sinceră – lucru pentru care politicienii nu sunt tocmai cunoscuți. Din fericire, președintele Obama nu este ca majoritatea politicienilor ”, scrie Gates în recenzia sa. „A promise Land este o carte revigorantă și onestă. El nu încearcă să se vândă sau să susțină că nu a făcut greșeli. Este o lectură grozavă, indiferent de politica dvs. ”

Volumul trece prin viața lui Obama prin operațiunea din 2011 care a ucis-o pe Osama bin Laden. Va apărea și volumul doi.

Foto: Amazon.com

3. „Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric”, de Thomas Gryta și Ted Mann

Volumul aduce în prim-plan căderea din grație a General Electric (GE), așa cum au scris reporterii de pe Wall Street Journal Thomas Gryta și Ted Mann.

„Unul dintre cele mai mari puncte forte ale GE a fost, de fapt, unul dintre cele mai mari puncte slabe ale sale. Timp de mulți ani, investitorii au iubit acțiunile GE, deoarece echipa de conducere GE și-a făcut mereu bine numărul. Adică firma a produs câștiguri pe acțiune cel puțin la fel de mare pe cât au prezis analiștii de pe Wall Street”, scrie Gates, potrivit CNBC.

Foto: Amazon.com

4. „The Overstory”, de Richard Powers

„Overstory”, care a câștigat Premiul Pulitzer 2019 în ficțiune, fiind o odă adusă copacilor, prin intermediul a nouă povești ale unor personaje cu vieți sunt într-un fel sau altul afectate de acești arbori.

„Cartea m-a făcut să vreau să aflu mai multe despre copaci. Nu aveți nevoie de cunoștințe speciale pentru a urmări povestea, pe mine unul m-a făcut foarte curios în legătură cu acest subiect. Există o anumită eleganță a modului în care arborii se încadrează în ecosistemele lor. Este uimitor că trăiesc atât de mult timp – cel mai bătrân copac din lume are peste 4.800 de ani!”, scrie Gates în recenzia sa.

Foto: Amazon.com

5. „An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives”, de Matt Richtel

Scrisă de jurnalistul de la New York Times, câștigător al Premiului Pulitzer, Matt Richtel, „An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives”, este o carte despre sistemul imunitar uman. A fost scrisă și publicată înainte de pandemia de coronavirus, dar oferă un context bun pentru înțelegerea acesteia, spune Gates.

Richtel aduce în prim-plan povestea sistemului imunitar prin „viețile a patru persoane reale ale căror provocări de sănătate ilustrează caracteristicile și erorile sistemului imunitar”, scrie Bill Gates, în recenzia sa.

Foto: Amazon.com

 

 

 

 

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală