Industria europeană a berii este lovită de un tsunami de costuri mari

14 Nov. 2022, 16:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Nov. 2022, 16:47 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În Franţa, asociaţia berarilor tra­ge de luni întregi semnalul cu privire la creşterea uriaşă a costurilor de pro­ducţie (materii prime, ambalaje, energie, transporturi) căreia produ­că­torii sunt nevoiţi să-i facă faţă, o situaţie cu atât mai îngrijorătoare după doi ani de criză sanitară care au fragilizat industria, scrie Euractiv.

În plus, industria locală a malţu­lui întâmpină dificultăţi în a-şi con­tinua livrările către producătorii de bere din cauza costurilor de produc­ţie alimentate de criza actuală a energiei.

Cu perspective din ce în ce mai sumbre, industria franceză a malţului se teme că avantajul său competitiv pe piaţa internaţională se va diminua treptat. Pentru a-şi menţine produc­ţia, asociaţia din industrie face apel pen­tru susţinere la autorităţile franceze.

În Marea Britanie, liderii indus­triei berii cer guvernului să vină cu susţinere specifică pentru a asigura viitorul producătorilor de bere în condiţiile în care costurile în creştere dramatică provoacă o „furtună per­fectă“.

Consumatorii fie se vor con­frun­ta cu preţuri în creştere, fie îşi vor vedea localurile preferate închizân­du-se.

Producătorii britanici spun că preţul mediu al unei halbe ar putea depăşi 7 lire sterline (8 euro) în con­di­ţiile în care facturile la energie afectează atât producătorii, cât şi puburile.

Nici în Germania situaţia nu este mai bună.

„Deja în criza pandemică, blocajele de la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi creşterile de costuri au lovit puternic în industrie. Dar ceea ce se întâmplă acum este fără precedent. Creşterile de costuri pen­tru producătorii de bere au atins un nivel care le ameninţă existenţa. Asis­­tăm la scumpiri fără precedent ale materiilor prime, ambalajelor, energiei şi logisticii,“ a declarat recent Nina Gollinger, purtătoare de cuvânt a Asociaţiei Berarilor Ger­mani, pentru FoodIngredientsFirst.

Potrivit acesteia, preţurile malţu­lui au crescut cu până la 100% în acest an, iar cel al paleţilor cu 100%. Producătorii de bere sunt de ase­menea afectaţi de deficitul de CO2.

Cu consumatorii deja nevoiţi să plătească mai mult pentru bere în contextul inflaţiei, unele guverne vor să împingă costurile şi mai sus. Por­tugalia intenţionează să majoreze taxele speciale pentru bere cu 4%.

„O astfel de măsură ar avea un impact serios asupra competitivităţii şi supravieţuirii industriei berii, com­paniilor şi consumatorilor“, sublinia­ză Francisco Girio, secretar general al APCV Cervejeiros.

Şi în Praga berea se scumpeşte. Preţurile energiei au crescut de a­proa­pe patru ori pentru producă­torul ceh Ceske Budejovice şi de aceea acesta a decis să majoreze preţurile cu 10% din noiembrie.

Şi cel mai mare producător ceh de bere, Plzensky Prazdroj, a majorat preţurile.

O altă problemă pentru producătorii de bere din întreaga Europă: recoltele de hamei din acest an vor fi semnificativ sub medie în Germania şi Cehia.

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău